Har du hørt om denne mystiske kjønnssykdommen?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De fleste merker ikke at de er smittet, men sykdommen kan gi alvorlige komplikasjoner.

DEL

(SIDE2): Mest sannsynlig har du ikke hørt om Mycoplasma genitalium infeksjon (MG)?

Det fins nemlig lite forskning tilgjengelig, og infeksjonen har heller ikke vært gjenstand for lange, epidemiologisk studier. Lenge visste man ikke engang hvordan den ble overført, skriver mic.com.

Ifølge en ny rapport i Journal of Epidemiology er MG mest sannsynlig en seksuell overførbar infeksjon, noeFolkehelseinstituttet i Norge også opplyser om på sine sider.

Forfatter av studien, Pam Sonnenberg og hennes forskerteam brukte data fra urinprøver tatt av 4507 testpersoner mellom 16 og 44 år, med varierende seksuell aktivitet.

Forskerne fant ut at MG var mest utbredt hos de som hadde hatt flere enn fire seksualpartnere det siste året, der 5,2 prosent av mennene og 3,1 prosent av kvinnene testet positivt for kjønnssykdommen.

Infeksjonen ble ikke sett hos 200 unge mellom 16 og 17 år, som ikke hadde hatt vaginal, oral eller analsex.

Forskerne mente at dette styrket bevisene for at MG er en kjønnssykdom.

Ingen link til symptomer

Forskerne fant også ut at mange som hadde infeksjonen ikke hadde noen symptomer.

«For menn var det ingen link mellom symptomer på en kjønnssykdom og positiv test for MG» heter det i studien.

Forskerne legger allikevel til at selv om man ikke trenger å ha symptomer for å ha infeksjonen, så fant de en sterk sammenheng mellom blødning etter sex hos kvinner, og sykdommen.

 - Vi trenger ikke å få panikk over disse funnene, sier sexforsker Zhana Vrangalova ved New York University, til Mic.

Og legger til:

 - Som en bakterieinfeksjon så unngår man Mycoplasma genitalum på samme måte som gonoré og klamydia: Ved å bruke kondom på en skikkelig måte, og som konsekvent beskyttelse.

Sjekk deg om det svir

Dersom du erfarer å ha symptomer som ligner på blærekatarr og det svir når du tisser bør du sjekke deg for infeksjonen. Særlig dersom du tester negativt på urinveisinfeksjon, gonoré eller klamydia.

- Dette er bare enda en grunn til å ha sikker sex, mener Vrangalova.

På Folkehelseinstituttets nettsider kan vi lese at infeksjonen har vært lite forsket på og forekomsten i den generelle befolkningen er ukjent.

Man bør teste seg dersom man opplever symptomer, for å unngå alvorlige komplikasjoner

«Bakterien trives på slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm, og kan føre til betennelse i disse organene. Hos kvinner kan Mycoplasma genitalium skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til sterilitet og kroniske underlivssmerter og det er derfor viktig å oppdage og behandle infeksjonen i tide.»

- Lite kunnskap om forekomst

Ifølge seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, er ikke infeksjonen en meldingspliktig sykdom i Norge.

- Det er derfor lite kunnskap om forekomsten i Norge og om den eventuelt har økt de siste årene. Ulike prevalensstudier har vist en forekomst på 1-3 prosent av seksuelt aktive unge mennesker, sier hun til Side2.

Hun forteller videre at symptomene på MG i stor grad er lik de ved klamydiainfeksjon.

- Symptomene på Mycoplasma genitalium er i stor grad lik de ved klamydiainfeksjon. De fleste merker imidlertid ikke at de er smittet. Det er fremdeles uklart om det foreligger en sammenheng mellom infeksjon med Mycoplasma genitalium og alvorlige komplikasjoner, som blant annet infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor ikke rutinemessig testing for mycoplasma genitalium av personer som ikke har symptomer på infeksjonen, men personer med symptomer skal få behandling for sin infeksjon, sier hun.

Infeksjonen behandles med antibiotika og eventuell partner bør også behandles.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken