– Lettere å lære i praksis

Glade for lærlingplassene: Marte Hoel og Ingrid Håbu føler de lærer mye som lærlinger i helsefag ved Moer sykehjem. – Vi har stor nytt av lærlingene, sier avdelingssykepleier Mary Balabadan og fagkoordinator Irene Nøis.begge foto: Solveig wessel

Glade for lærlingplassene: Marte Hoel og Ingrid Håbu føler de lærer mye som lærlinger i helsefag ved Moer sykehjem. – Vi har stor nytt av lærlingene, sier avdelingssykepleier Mary Balabadan og fagkoordinator Irene Nøis.begge foto: Solveig wessel

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nå åpner Ås kommune flere områder for lærlinger. Målet er å ta inn 12 nye lærlinger allerede til høsten.

DEL

ÅS: – Jeg er glad jeg fikk lærlingplass i kommunen. Her møter jeg nye utfordringer hver dag og så er det lettere å lære i praksis enn på skolen. Ingen dag er lik, sier Marte Hoel.

Hun har snart vært lærling i helsefaget i to år. I løpet av denne tiden har hun vært i praksis på sykehjemmet og i hjemmesykepleien. Nå er hun klar for siste utfordring som er praksis ved boligene for personer med funksjonshemning. Deretter er hun klar for å gå opp til fagbrevprøven.

Ingrid Håbu er på første året som lærling, og angrer ikke.

– Det var dette jeg ville. Jeg har lært så utrolig mye på kort tid, sier hun.
 

Tar inn nye

Ås kommune tilbyr 12 nye lærlingplasser fra høsten i barne- og ungdomsarbeiderfaget, helsearbeiderfaget, dataelektronikerfaget og renholdsoperatørfaget.

– Det er også en mulighet for at det kommer tilbud om lærlingplasser i IKT-servicefaget og kontor- og administrasjonsfaget, sier Trude Michelsen som organiserer lærlingordningen i Ås kommune.

Som arbeidsgiver for lærlingene lover hun at kommunen vil ta godt vare på lærlingene slik at de kan bli dyktige og attraktive fagarbeidere.

– Hvor lett har det vært å få lærlinger i Ås?

– Til nå har det vært vanskelig å fylle alle plassene, men vi håper at flere vil se muligheten når vi åpner for flere yrkesgrupper, sier Michelsen.

Kommuner og bedrifter som tar inn lærlinger, må være godkjent som lærlingbedrift.
 

Får kjenne på yrket

Det er elever i videregående og som er ferdig med Vg2 som kan søke på de fire plassene i helsefaget, seks i barne- og ungdomsfaget, to i it-faget, en renholdsstilling og en kontor og administrasjon.

Kravet er bestått eksamen på Vg1 og Vg2.

Sykepleier Irene Nøis er fagkoordinator ved Moer sykehjem der det er fire lærlinger.

– De som er utplassert hos oss, får delta i grunnleggende stell og pleie og får virkelig kjenne på yrket, sier hun.
Lærlingene får en egen veileder på hvert sted de er innom. Den faglige veilederen er den samme i hele lærlingtiden.

– Hvordan ser dere på lærlingene?

– Å være lærling er noe annet enn å gå på skole, så i begynnelsen må vi nok jobbe litt med den sosiale tilnærmingen. Men min erfaring er at de faller fort inn i arbeidsrytmen ved avdelingen. Selv om de ikke teller som en del av bemanningen, blir de likevel et pluss fordi de får arbeidsoppgaver som andre ansatte, sier avdelingssykepleier Mary Balabadan.
 

Jobb i kommunen

Anders Birkenes har vært lærling, men er i dag fast ansatt ved it-avdelingen. Der kom han først inn på praksisplass en gang i uken før han ble lærling, tok fagbrevet i 2011, fikk et vikariat og endte opp med fast jobb.

– Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det slik. Det ble mye teori på skolen og jeg begynte å bli skolelei da jeg fikk praksisplass her i 2008, sier han.

Andreas Brodahl er leder ved it-avdelingen. Han sier at lærlingene er en stor ressurs for avdelingen og at han har lært mye av Anders.

– Det er mye hard bruk av datamaskiner ved skoler og andre steder, så vi trenger flere som Anders, sier han.

 

Artikkeltags