SKI: Siden 14. januar har det kommet 190 trusler mot norske skoler. Drømtorp og Ås videregående skoler er blant skolene som har mottatt trusler om skoleskyting. Politiet har vurdert truslene til å ikke være reelle. En av dagene dette skjedde, var onsdag i forrige uke.

Da ble det meldt inn en trussel om skoleskyting mot Drømtorp videregående skole i en kommentar på deres Instagram-konto. Lærerne ble varslet samme kveld, og elevene fikk beskjed torsdag morgen. Torsdag var det normal skoledag på Drømtorp, og det ble lagt ut en melding på hjemmesiden deres:

LES OGSÅ: Den nye videregående skolen i Ski er forsinket med ett år

– Truslene som er mottatt ved skoler rundt i landet i går og i dag, inkludert vår skole, er vurdert av politiet til ikke å være reelle. På politiets anbefalinger opprettholder vi normal skoledag, og gjennomføre planlagte arrangementer på vanlig måte. Ved endringer i situasjonen vil det legges ut ny informasjon her – etter samråd med politiet, skrev de.

– På landsbasis har det totalt vært 190 trusler om skoleskyting mot norske skoler på to uker. Det er på sosiale medier flere av truslene har blitt fremsatt, ifølge NTB.

Ubehagelig

ØB har besøkt Drømtorp videregående skole for å høre om elevenes opplevelser. Mange av elevene skal ha vært bekymret og engstelige for trusselen, men klarer likevel å fortsette hverdagen som normalt på skolen. Emilie Lauvli og Leah Isabel Henriksen er to av elevene som fikk føle på den ubehagelige trusselen.

– Vi er ikke noe spesielt redde nå, men vi følte på det den første dagen vi fikk vite om trusselen. Jeg synes jo at det var en ubehagelig følelse, forteller Emilie Lauvli, som går i andre klasse på skolen.

LES OGSÅ: 190 trusler om skoleskyting mot norske skoler på to uker – Drømtorp og Ås videregående skoler blant dem


Ulv, ulv

Elevene er enige om at flere falske trusler kan føre til at man til slutt ikke tar ting seriøst.

– Nå har det blitt mer snakk om at det har vært litt som å rope «ulv, ulv». Fordi vi har fått flere trusler, og det har nå blitt til at de fleste ikke tror på det. Plutselig blir det jo en realitet, man vet jo aldri, forteller Lauvli.

Godt rustet

– Det var en grei dag veldig lenge. Av alle dager ble brannalarmen utløst av noen elever i dag. Det ble en ubehagelig opplevelse for flere. Vi var rundt i alle klasserom og snakket med alle elever etter brannalarmen. Det var en veldig dårlig dag for en slik tullestrek, sa Drømtorp-rektor Sissel Onstad til ØB i forbindelse med trusslen som kom onsdag forrige uke.

Onstad beroliger med at skolen og lærerne er godt rustet, og at brannalarmen ikke var noe hinder.

– Vi var rustet til å ta det som kom, sier Onstad til ØB.

Hun synes skolen taklet trusselen godt, og forteller at de hadde gått gjennom beredskapsplanene og rutinene, siden flere skoler hadde fått samme trussel tidligere forrige uke.

LES OGSÅ: Siden 2015 har det blitt dobbelt så mange bussavganger gjennom Ski. På en hverdag er det 633 avganger å velge mellom: - Å være bussjåfør er en viktig jobb; det tror jeg sjåførene våre opplever

– Har dere som elever fått noen beskjeder fra lærerne angående eventuelle rutiner i forbindelse med truslene?

– Nja ... De har egentlig sagt at de holder det litt hemmelig i tilfelle det skulle vært trusler fra noen her på skolen, men at de har en god plan. Vi hadde fått beskjed med en gang hvis noe hadde skjedd, forteller Lauvli.

– Så er det noen lærere som har fortalt litt om hva man eventuelt skulle gjort. Vi har jo skjønt i ettertid at det ikke har vært noe reelt, fortsetter Henriksen.

Også Ås videregående skole mottok trussel forrige uke. Det bekreftet rektor Anne Karin Øksnevad. Trusselen kom i form av en kommentar på Instagram onsdag morgen. Alle ansatte ble informert, og skolen la ut en melding på hjemmesiden. Hun forteller til ØB at de fulgte de vedtatte prosedyrene, og at de funket veldig greit.

– Vi har fulgt våre prosedyrer, og fikk beskjed av politiet om å ha en normal skoledag. En slik trussel skal tas alvorlig, men ut ifra historikken handler det nok mer om å skremme og skape uro enn å være reelle trusler. Dette er nok del av et mønster som jeg tenker kan være lek på gutterommet, men ikke nødvendigvis en av våre elever. Dette er en del av en større sammenheng, fortalte hun til ØB tidligere denne uken.

Ifølge NRK opplyser politiet at de vurderer truslene som falske.