Resirkulert usikkerhet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederOppegård kommune har vedtatt å melde seg ut av den interkommunale renovasjonsordningen Follo Ren. Igjen skapes det usikkerhet om selskapets fremtid.

Mandagens kommunestyremøte i Oppegård ble et søppel-Brexit for dem som ikke kunne forestille seg at en av eierkommunene ville gå inn for å melde overgang til ROAF–Romerike avfallsforedling. Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H) er utålmodig: «Follo har i over 10 år nå utredet alternative renovasjonsløsninger. Det har skjedd i samarbeid mellom kommunene og Follo Ren. Mens vi har utredet har andre, som ROAF, bygget og satt i drift. Miljøet trenger handling», sa Sjøvold.

Haken ved Oppegårds vedtak er at den er avhengig av at Ski kommune mener det samme. Når de to kommunene slås sammen, må politikken og innholdet i de kommunale tjenestene være lik. Går Ski samme vei som Oppegård, og de mest folkerike kommunene i Follo Ren-samarbeidet melder seg ut, er det tvilsomt om selskapet har en fremtid.

Thomas Sjøvold har rett i at Follo Ren og eierkommunene har utredet i for mange år. Kretsløp Follo var et sidespor man holdt fast ved altfor lenge, og da prosjektet til flere hundre millioner kroner ble skrotet på tampen av 2014, havnet Follo Ren i et vakuum. Det må selskapets tidligere styre ta ansvar for.

Vedtaket i kommunestyret i Oppegård er et tydelig signal om at man ikke er fornøyd med retningen eller innholdet i tjenestene som leveres. Men at det er en bedre løsning for miljøet å sende søppelet til Romerike, i stedet for til et eget sorteringsanlegg, er slett ikke sikkert. Miljøet trenger handling, men den trenger aller mest at man tar de riktige valgene for fremtiden.

Artikkeltags