Vi handler for mer i løpet av et år når vi lar bilen stå og tar sykkelen fatt

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerUndersøkelsen Transportøkonomisk institutt (TØI) har gjort bekrefter tidligere undersøkelser og hypoteser: Det er ikke bilistene som legger igjen mest penger på handel over tid.

Funnene er interessante, og kan oppleves som provoserende av forretningsdrivende utenfor kjøpesentrene, som føler at de blir oversett av politikerne, og at det ikke legges til rette for handel ved sentrumsbutikkene. I Ski er diskusjonen evig aktuell, ikke minst fordi fremtiden for parkeringsplassen på Nedre torg diskuteres.

Undersøkelsen viser at butikkeiere har en tendens til å overvurdere betydningen av bilkundene. Tall fra byer som Graz i Østerrike og Bristol i England, viser at mens butikkeierne anslo at henholdsvis 58 prosent (Graz) og 44 prosent (Bristol) av kundene brukte bil til butikken, var de reelle tallene 32 prosent og 22 prosent. Samtidig undervurderte de hvor mange av kundene som enten gikk eller syklet til butikken.

Kunder som kommer gående eller syklende til sentrumsbutikkene handler ikke for like mye som bilisten per tur, men til gjengjeld handler de oftere. Og gjennom et år legger de igjen betydelig mer penger, siden handlende som kommer med bil kommer sjeldnere.

Det undersøkelsen ikke sier noe om er hvor mange av kundene i undersøkelsen som både er syklende og bilende. Regionale kunder kommer sjeldnere enn de helt lokale, og noen ganger trenger man mer plass enn man har i kurven i på sykkelstyret.

Uten å jage syklister, bilister eller næringsdrivende i skyttergravene, er det en hovedkonklusjon man kan trekke av undersøkelsen: God tilrettelegging for alle typer handlende tjener både kunder og forretningsdrivende. Og at man bør tenke over hvem som er ens viktigste kunder.

Noen av de næringsdrivende i gågaten i Ski har et godt poeng når de mener handlegaten bør forskjønnes. For det er riktig som Turid Lien i Ski blomster sier: Folk liker at det er fint rundt dem.

Da legger man til rette for en hyggelig handel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags