Kampen mellom bilister og syklister er en krig ingen kan vinne

Bare tapere: usmart adferd i trafikken, uansett om den skyldes bilister eller syklister, gir bare tapere om uhellet er ute. I treningsrittet i Garder holdt det på å gå skikkelig galt.

Bare tapere: usmart adferd i trafikken, uansett om den skyldes bilister eller syklister, gir bare tapere om uhellet er ute. I treningsrittet i Garder holdt det på å gå skikkelig galt.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ingen vinner en krig mellom syklister og bilister. Ordene tilhører syklist og sykkelrittarrangør Henrik Østerman i Garder. Under et treningsritt i Garder opplevde syklistene en episode så skummel at det satte et støkk i deltagerne: På vei ned mot Såner kirke prøvde en bilist å kjøre forbi feltet inn mot krysset. Bilisten kom bare halvveis før motgående trafikk tvang bilen inn i feltet med syklister. Heldigvis gikk det bra. Denne gangen. En av syklistene hadde kamera på hjelmen og filmet det hele. Videoen fikk kommentarfeltene til å gløde. Det er lite vi hisser oss mer opp over når vi kjører bil enn syklister. Det er lite som irriterer mer enn bilister, når vi sitter på sykkelen.

Hver dag skjer det nestenulykker på veiene i Follo. Det går ikke en sykkeltur uten at en eller annen bilist tuter, selv om jeg sykler alene på en lite trafikkert vei. tidlig om morgenen. I kraft av å være syklende er jeg irriterende. Alle syklister forteller de samme historiene: Om selvopplevde nestenulykker, om biler som sneier forbi i høy fart, om dem som presser deg ut i grøfta, dusjer deg med spylervæske, eller viser deg fingeren. Bilister kan fortelle samme historier: Om syklister som sykler to eller tre i bredden, om klubber på tur med 50 personer i gruppen, som gjør det så godt som umulig å passere, om syklister som brøyter seg frem i trafikken, og har et ufint tegnspråk.


Henrik Østerman har helt rett: Dette er en krig ingen kan vinne. men det er heller ikke en konkurranse der det skal stå igjen en mann til slutt. Bilistene har rett til å kjøre på veien. Det har syklistene også. Det må man bare akseptere. Men det hjelper å ha klargjort noen premisser først:
Alle har rett til å ferdes på veien.
Alle får det bedre om man tar hensyn til andre trafikanter.
Ved en ulykke mellom bil og sykkel er det bare syklisten som risikerer å dø eller å bli lemlestet for livet.

Det siste er viktig, og det er her irritasjonståka senker seg raskest hos bilistene. For dette skal du vite: Din irritasjon bak rattet risikerer å gjøre deg til drapsmann. Og jeg er helt sikker på at det ikke er det du tenker på, der du tvinger deg frem på et uoversiktlig sted, men jeg kan love deg at det er det syklisten tenker på. Og det er som oftest i de situasjonene drikkeflasken kommer susende, eller midtfingeren blir ekstra lang. En dødsulykke er tragisk for begge parter, og i de tilfellene spiller det liten rolle om syklistene ligger to i bredden, eller sykler på veien i stedet for på sykkelstien ved siden av. To liv er ødelagt for alltid: Syklistens og bilistens.


Videoen fra rittet i Garder sammenfaller i tid med en hjelmkampanje Sunnaas sykehus har igangsatt. #hjelmsveis setter søkelyset på hvor viktig hjelmbruk er for å redusere antall hodeskader, enten det er på sykkel, ski eller rullebrett. Fagpersonalet på Sunnaas er dessverre eksperter på temaet. De ser oftere enn andre konsekvensene av selv små ulykker, om man slår hodet uten at det er beskyttet av hjelm. Hjelm kan redde liv, men at en syklist bruker hjelm er langt fra det samme som at man er udødelig. Det kan være greit å ha i bakhodet, for både syklister og bilister.

Tirsdag kveld er det nytt ritt med start i Garder. Det kommer til å være syklister på veien, og det kommer til å være bilister der. Ta hensyn til hverandre. Det er ingen krig – veien er ingen slagmark, og det handler ikke om å stå igjen som seierherre omgitt av døde og lemlestede.
Og oppfordringen går til alle: Både syklende og bilende.
 

Artikkeltags