ØB mener: Ski er et lokalsykehus for de friske

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederHva Ski sykehus skal være – og for hvem – er igjen blitt aktualisert etter flere oppslag i ØB denne uken. Kjell Merok brakk beinet og ble hentet av ambulansen, men i Ski måtte de bære han ut og kjøre ham videre til Ahus. Merok hadde ikke rekvisisjon fra fastlegen, så da kan man ikke bruke røntgenkapasitet i Ski på slike tilfeller. I stedet er det et fornuftig helseregnskap å bruke en god time av ambulansens kapasitet på å kjøre pasienten til Ahus. Og hjemturen i drosje spanderer helseforetaket.

Her kan du lese hele saken: Ble nektet røntgen ved Ski sykehus fordi ambulansemannskapet ikke hadde rekvisisjon

Syv år gamle Jonas fra Vinterbro brakk armen, og ble en kasteball frem og tilbake mellom Ski og Ahus i 12 timer, før han fikk tatt et røntgenbilde og fikk gips. Mens den spanske arbeideren som skadet seg på jobb ble sendt hjem uten hjelp fordi han har bostedsadresse i Oslo, og ikke kunne få behandling før han kom tilbake med en henvisning fra legen.

Blandingen av legevakt med noen få sykehustjenester i tillegg, skaper opplagte utfordringer med kommunikasjonen til brukerne. For hva sykehuset skal være – og hvilke tjenester det tilbyr, oppleves som forvirrende.

De færreste har innsikt i helseforetakenes organisering, men de skal heller ikke måtte ha det for å få hjelp når de trenger det.

En stadig endring (les: redusering) av tilbudet, skyving av tjenester fra Ski til Ahus, og dårlig kommunikasjon med brukergruppene, skaper forvirring, frustrasjon og fortvilelse hos mange.

Man har skapt et system for byråkratiet – ikke for pasientene.

Og man har fått gjøre det fordi politikerne i distriktet, med noen få unntak, ikke har engasjert seg. Det spørs om løsningen man i dag har er noe innbyggerne og de ansatte er tjent med. Siste ukes avissaker tyder ikke på det.

Artikkeltags