Vi må aldri glemme

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I dag er det 75 år siden «9. april». 75 år siden oberst Birger Eriksen tok den modige og ensomme avgjørelsen om å åpne ild mot den tyske konvoien som gled sakte og lydløst innover Oslofjorden i nattens mørke.

Avgjørelsen som kjøpte regjeringen og kongefamilien tid nok til å rømme landet. Men 9. april ble dagen en fremmed makt invaderte Norge. Det må vi aldri glemme.
 

Under og etter krigen ble «Aldri mer 9. april» et begrep som skulle innprente behovet for et sterkt forsvar i Norge. Aldri mer skulle en fremmed stat kunne okkupere Norge. I dag sås det tvil om Norges forsvarsevne, mens vi samtidig har en norsk generalsekretær for Nato.
 

9. april splittet landet. Naboer, venner og familier ble plutselig bitre fiender, avhengig av hvilken side man tok i striden. Og hvem kunne man egentlig stole på? Mistenksomhet rykket opp hele samfunn, krigsherjingene la byer øde.

Andre verdenskrig er en av de aller mørkeste periodene i norsk historie. For noen har sårene fortsatt ikke grodd. Samtidig var det nettopp krigen som fikk frem de beste sidene hos mange.

Verdiene om å ta ansvar, være modige, stå samlet og kjempe for det man tror på. En dugnad for landet, for Norge.
 

Snart er det ikke folk igjen som husker 9. april og hendelsene i 1940. Det betyr ikke at vi skal glemme. Tvert imot.
 

Martin Gray

Artikkeltags