Kampen om Delijordet er ikke over. I dag aksjonerer Vestby Landbrukslag, sammen med en rekke andre organisasjoner mot møbelgigantens planer på jordet mellom jernbanen og motorveien i Vestby. Og det kommer aksjonistene sikkert til å gjøre helt til enten dørene åpnes, eller prosjektet skrinlegges på veien.

Landbrukslaget fortsetter å kverne på med et oppbrukt argument om at vi ikke kan spise møbler. Det har de rett i. Men vi kan spise det som dyrkes på jorden der møblene skal selges. For jorden skal flyttes, og produksjonen i området skal opprettholdes, for at Ikea skal bygge der. Så klare har de vært i uttalselsen at vi forventer de holder ord.

Denne gangen har Vestby Landbrukslag alliert seg med en rekke andre interesseorganisasjoner, som De Jordløses Bevegelse i Brasil (!), Latin-Amerikagruppene (LAG), Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS), Natur og Ungdom (NU), Naturvernforbundet, Norges Bygdeungdomslag (NBU) og Spire.

Det skurrer når man trekker inn organsiasjoner fra Latin-Amerika for å drive kamp på et norsk jorde, og man leter for febrilsk for å finne likhetstrekk. Jordløse bønders utfordringer i Brasil er strukturelle, politiske og (u)demokratiske, mens utbyggingen i Vestby er lite annet enn et lokalt problem. Dette smaker ikke godt.
 

Hva synes du om temaet i dagens leder? Si din mening i kommentarfeltet under: