Gå til sidens hovedinnhold

Da Vinci-broen bør få nytt liv over en annen vei i Follo

Artikkelen er over 7 år gammel

En bro med linjer helt tilbake til renessansen, har fått frem et ekstraordinært engasjement blant folk i Follo.

Da Vinci-broen ved Nygårdskrysset i Ås, som ble til takket være kunstner Vebjørn Sands vyer og store iver, og daværende veisjef Stein Fyksens velvilje. I 2001 sto den 108 meter lange limtrekonstruksjonen ferdig. Men nå må den flyttes for å gi plass til firefelts motorvei.

Dette er saken:

Reaksjonene på at broen må flyttes spriker i alle retninger. Noen mener den egner seg best som fyringsmateriale, og bør hugges opp. Noen av forslagene er drøyt luftige, som å forlenge den og bruke den som bro over Oslofjorden, mens andre igjen vil plassere den andre steder i Follo.

Broen, som ligner den langhalsede dinosaurusen Diplodocus, ble plassert der i sin tid for å forskjønne et område som ikke akkurat er et utsiktspunkt. Broens form, som er en av de vakreste i landet, passer godt til det bølgende kulturlandskapet i Follo, selv om kurvene på broen gjør den nesten upraktisk bratt.

Kunstnere Vebjørn Sand ble først informert om arbeidet da ØB tok kontakt med ham, og har grunn til å være kritisk til prosessen så langt. Som et kunstverk har broen et spesielt vern gjennom åndsverkloven. Det bør i dette tilfelle sikre en god prosess – og at Da Vinci-broen får nytt liv over en annen vei i Follo.

 

Kommentarer til denne saken