Gå til sidens hovedinnhold

Uforståelig språk? Serr??

Artikkelen er over 7 år gammel

Det har alltid vært slik: Unge mennesker snakker sammen, og voksne som hører på skjønner bare bruddstykker. Ungdomsspråket utvikler seg nettopp for å skape en følelse av tilhørighet blant jevngamle. Hver tid har sitt språk, sin identitet, som fungerer som en tidsmarkør.

Språk er i kontinuerlig utvikling, og den kan man ikke stoppe. Fra 80-tallet har bekymringen vært at dagligtalen blir mer og mer engelsk, påvirket spesielt av amerikansk ungdoms- og popkultur. Nå har akademiske miljøer i stadig større grad adoptert engelsk som arbeidsspråk, og bedrifter som jobber i internasjonale markeder følger etter.

Språket er organisk og utvikler seg hele tiden. Derfor er det spennende å følge Follo-skolene som er med i den språklige forkningsdugnaden «Ta tempen på språket».

I dagens ungdomsspråk er det essensen i betydningen som viderebringes, ikke hele ordet. «Seff» og «serr» holder, man trenger ikke si «selvfølgelig» eller «seriøst».

Språklig utestengelse av aldersgrupper er ikke et problem, om ikke skriftspråket samtidig utvannes. Lav språkforståelse kan til syvende og sist være et demokratisk problem. Skriftspråket må derfor i betydelig større grad være tidsnøytralt, og utviklingen skjer saktere. I et tempo tilpasset oss som har passert ungdomsårene med noen uker.
 

Kommentarer til denne saken