Oppgitt over eiendomsskatt på grendehus i Ås

En stor dugnadsinnsats fra lag foreningen og enkeltpersoner muliggjorde utvidelsen av Liahøi som ble innviet 22. desember 1972.
Styret i Liahøi er oppbragt etter å ha fått tilsendt regning på 15.000 kroner i eiendomsskatt fra Ås kommune.
NORDBY: – Dere burde skamme dere, er grendehusets styres klare melding til politikerne i Ås.
– Vi er både oppbragt og rasende over at det går an å vise så lite dømmekraft. Jeg håper dette bare er en feil, men det påfører oss en stor ekstrajobb, forteller sekretær i styret, Marit Aschehoug.
I styremøte 13. mars var det enighet om å skrive debattinnlegg og innlegg på Facebook om den ufortjente regningen.
Her skriver de blant annet: Grendehuset, som er bygdas samlingspunkt, ble påtvunget å registrere seg som samvirkeforetak for få år siden, fordi det ikke lenger var lov å ha andelslag. Nå er huset plutselig registrert som næringseiendom og et takseringsfirma har tatt bilde av huset og påstår i sin takst at huset har årlige leieinntekter på 295.000 kroner og bare 44.000 kroner i driftskostnader. Vedkommende har tydeligvis ikke brydd seg om grendehusets regnskaper.
Stort underskudd
– Regnskapet for 2014 og 2015 viser kraftige underskudd begge årene. Vi har brukt nærmere en halv million kroner på å skifte tak på nordsiden av huset, sier Aschehoug oppgitt.
Liahøi ble bygget på dugnad i 1923 av bygdefolket. Grendehuset drives på dugnad.
– Det betales verken utbytte eller lønn til noen. Alt som kommer inn, er basert på et stort korps av frivillige som arrangerer to loppemarkeder og i ti år har arrangert Nordbymart’n og julemarked.
Reglene for å søke fritak fra eiendomsskatten, er at det må gjøres før 1. oktober 2016.
– Vi visste ingenting om dette før regningen kom i posten. Nå har vi søkt om fritak og sendt klage til kommunen.
Bare å klage
Ordfører Ola Nordal (Ap) i Ås legger seg flat.
– Det har aldri vært vår intensjon at grendehus skulle måtte betale eiendomsskatt. Her er det bare å sende inn en klage, oppfordrer han.
Klagen fra Liahøi er allerede sendt, men Aschehoug synes det er trist at hun må bruke tid på det.
– Dette påfører oss en stor ekstrajobb. Det er mye dokumentasjon som må innhentes. Det er ikke alle lag og foreninger som innehar den kapasiteten som kreves, mener hun.
– Hvis det ikke er en åpenbar feil, vil en klage havne på politikernes bord, redegjør Nordal.
Kommentarer til denne saken