Oppgitt over eiendomsskatt på grendehus i Ås

En stor dugnadsinnsats fra lag foreningen og enkeltpersoner muliggjorde utvidelsen av Liahøi som ble innviet 22. desember 1972.

En stor dugnadsinnsats fra lag foreningen og enkeltpersoner muliggjorde utvidelsen av Liahøi som ble innviet 22. desember 1972.

Artikkelen er over 3 år gammel

Styret i Liahøi er oppbragt etter å ha fått tilsendt regning på 15.000 kroner i eiendomsskatt fra Ås kommune.

DEL

NORDBY: – Dere burde skamme dere, er grendehusets styres klare melding til politikerne i Ås.

– Vi er både oppbragt og rasende over at det går an å vise så lite dømmekraft. Jeg håper dette bare er en feil, men det påfører oss en stor ekstrajobb, forteller sekretær i styret, Marit Aschehoug.

I styremøte 13. mars var det enighet om å skrive debattinnlegg og innlegg på Facebook om den ufortjente regningen.

Her skriver de blant annet: Grendehuset, som er bygdas samlingspunkt, ble påtvunget å registrere seg som samvirkeforetak for få år siden, fordi det ikke lenger var lov å ha andelslag. Nå er huset plutselig registrert som næringseiendom og et takseringsfirma har tatt bilde av huset og påstår i sin takst at huset har årlige leieinntekter på 295.000 kroner og bare 44.000 kroner i driftskostnader. Vedkommende har tydeligvis ikke brydd seg om grendehusets regnskaper.

Stort underskudd

– Regnskapet for 2014 og 2015 viser kraftige underskudd begge årene. Vi har brukt nærmere en halv million kroner på å skifte tak på nordsiden av huset, sier Aschehoug oppgitt.

Liahøi ble bygget på dugnad i 1923 av bygdefolket. Grendehuset drives på dugnad.

– Det betales verken utbytte eller lønn til noen. Alt som kommer inn, er basert på et stort korps av frivillige som arrangerer to loppemarkeder og i ti år har arrangert Nordbymart’n og julemarked.

Reglene for å søke fritak fra eiendomsskatten, er at det må gjøres før 1. oktober 2016.

– Vi visste ingenting om dette før regningen kom i posten. Nå har vi søkt om fritak og sendt klage til kommunen.

Bare å klage

Ordfører Ola Nordal (Ap) i Ås legger seg flat.

– Det har aldri vært vår intensjon at grendehus skulle måtte betale eiendomsskatt. Her er det bare å sende inn en klage, oppfordrer han.

Klagen fra Liahøi er allerede sendt, men Aschehoug synes det er trist at hun må bruke tid på det.

– Dette påfører oss en stor ekstrajobb. Det er mye dokumentasjon som må innhentes. Det er ikke alle lag og foreninger som innehar den kapasiteten som kreves, mener hun.

– Hvis det ikke er en åpenbar feil, vil en klage havne på politikernes bord, redegjør Nordal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken