Det er enhver mors mareritt. At barnet du er så glad i, og som en gang var så glad og sprudlende, blir mer og mer innesluttet. Hva sier du til et barn som blir sittende hjemme og lure på hvorfor ingen inviterer dem med til å leke?
Da Linda Fallet (38) og familien flyttet fra Dilling til Larkollen for snart fire år siden, hadde hun håpet at sønnen skulle få en ny start. Hun merket fra tidlig alder av at Lukas slet sosialt i møte med jevnaldrende. Han har vært til utredning hos psykolog, og fått en diagnose som tilsier at han ligger på autismespekteret, ifølge moren.

Nå kan parken i Ski få «nytt navn» - Erlend og Tone er ikke i tvil om hva som er riktig
Det har resultert i at de andre barna har pekt ham ut som en som er «annerledes». Lukes blir sjeldent spurt om han vil være med de andre guttene og leke.
– Det er ingen som spør etter ham. Han blir derfor sittende mye alene. I går så jeg at fire av hans klassekamerater lekte ute og hadde det gøy. Da gråt Lukas nok en gang fordi han følte seg så ensom. Som mor er det vondt å se på. Hvorfor vil ingen leke med sønnen min, sier Fallet til Nettavisen.
– Sønnen min blir fryst ut
For noen dager skrev Fallet en melding i en fellesgruppen for alle foreldrene i klassen på Facebook. Her spurte hun om noen ville være med sønnen hennes ut og leke. Hun kunne se at over 40 foreldre hadde sett meldingen, men responsen uteble.
– Da gikk det en faen i meg. Jeg ble så sint. Det som skjer er at sønnen min blir fryst ut. Foreldrene i klassen er ikke med på å fremme til lek. De tenker bare «jeg er glad det ikke er mitt barn som sliter», sier hun.

To år etter at brua ble skadet har ingen ting skjedd
Fallet bestemte seg for å legge ut et innlegg i en Facebook-gruppe for alle som bor på Larkollen. I innlegget skriver hun blant annet:
«Jeg har en gutt på snart 11 år, Sverre Lukas. Lukas er ensom, han sier det selv. Han ønsker så gjerne noen å leke med. Avstandsvennskap er null problem. Mamma er villig til å kjøre ganske langt og vi liker godt å få besøk.»
I skrivende stund har innlegget nesten 500 delinger. Flere har tatt kontakt med Fallet og fortalt dem at barna deres er i en lignende situasjon.
– Det synes jeg er kjempebra. Vi foreldre har et ansvar for å oppdra barna våre til å bli snille mennesker. Hvis du merker at noen er mye alene, spør om de vil bli med ut og leke. Sommerferien oppleves veldig lang for sønnen min som tilbringer den alene, sier hun.
Utestengt på nett
Lukas er en blid og positiv gutt. Han liker å fiske og sparke fotball. I tillegg har han en enorm kunnskap om naturfag, forteller mamma Linda.
– Sønnen min ville blitt en god venn for mange. Han har tre søsken som han er glad i. Men det er vondt for ham å se på at søsknene forsvinner ut med sine venner om sommeren.
Ifølge Fallet har skolen blitt varslet om utestengingen. De har tatt grep, forteller hun. Men de får ikke gjort noe med utestengingen som foregår på fritiden.
Den økende digitaliseringen gir også grobunn for utestenging på andre arenaer. Lukas er glad i å spille på nett. Han ser at de andre guttene i klassen logger seg på, men når han spør om å være med blir han fortalt at «han må spørre noen andre».
Flere har tatt kontakt
– Lukas er en annerledes gutt. Barn fortjener aksept selv om de er annerledes, understreker hun.
Responsen på Facebook-innlegget gjorde henne oppmerksom på behovet fra andre foreldre og deres barn. Allerede har en jente på Lukas sin alder tatt kontakt og spurt om de skal spille sammen.

Hanne er ny rektor på Drømtorp: – Må tenke litt annerledes rundt skole
Nå har den engasjerte moren tenkt til å lage en fellesgruppe med alle som har henvendt seg til henne. Her skal foreldrene kunne dele erfaringer, bli kjent, og planlegge lekestunder med barna.
Hun understreker at ensomhet er et problem som angår langt flere barn enn det vi er klar over:
– Derfor er det viktig for meg at dette ikke bare handler om Lukas, men om alle barn som ikke blir sett, avslutter Fallet.