1. Nesegrus: Jonny Lund har Liverpool-manager Jürgen Klopp som sin store helt.  2. ANFIELD: Adresseskiltet til Liverpools hjemmebane Anfield henger på inngangsdøra til Jonny på Greverud.  3. HISTORISK: Da Anfield ble bygget om, sikret Jonny seg et sete fra den gamle Main stand. 



4. HELLIGDOMMEN: Jonny har kjæreste, men hun bor i Ski. Helligdommen på Greverud har han for seg selv. – Hun lever greit med min Liverpool-galskap. Hun har vært med på kamp og  liker byen godt, sier Jonny. 5. EKTE VARE: Denne stolen er helt identisk med den du finner der trenerne og spillerne sitter på Anfield i teknisk sone, den såkalte «dugout».

1. Nesegrus: Jonny Lund har Liverpool-manager Jürgen Klopp som sin store helt. 2. ANFIELD: Adresseskiltet til Liverpools hjemmebane Anfield henger på inngangsdøra til Jonny på Greverud. 3. HISTORISK: Da Anfield ble bygget om, sikret Jonny seg et sete fra den gamle Main stand. 4. HELLIGDOMMEN: Jonny har kjæreste, men hun bor i Ski. Helligdommen på Greverud har han for seg selv. – Hun lever greit med min Liverpool-galskap. Hun har vært med på kamp og liker byen godt, sier Jonny. 5. EKTE VARE: Denne stolen er helt identisk med den du finner der trenerne og spillerne sitter på Anfield i teknisk sone, den såkalte «dugout».

- Jeg er helt trollbundet av Jürgen Klopp

Anfield Road L4 står det på skiltet. Det er adressen til Liverpool Football Clubs hjemmebane, Anfield. Men vi er ikke nord i England. Vi er nord i Follo. På Greverud. Der finnes det en helligdom for Liverpool-supportere.
Publisert
DEL
Anfield Road L4 står det på skiltet. Det er adressen til Liverpool Football Clubs hjemmebane, Anfield. Men vi er ikke nord i England. Vi er nord i Follo. På Greverud. Der finnes det en helligdom for Liverpool-supportere.

GREVERUD: Den tilhører Jonny Lund (49). Jonny kommer fra Kråkstad opprinnelig. Han jobber for Multiconsult i Ski. Jonny er på mange måter en helt normal fyr. Men ikke når det gjelder fotball. Ikke når det gjelder Liverpool FC.

For mange fotballinteresserte i Norge er sesongåpningen av Premier League selve høydepunktet på en laaaang fotballsesong. Selve døra inn til fotballhimmelen. I dag åpnes denne døra. La Liga, Bundesliga og Serie A har sine følgere, men engelsk fotball har beholdt sin særstilling i Furet værbitt. Goodison Park. Old Trafford. Stamford Bridge. St James' Park. Det er disse stadionene som gjelder. Og for Jonny Lund, Anfield. The Kop. Liverpool Football Club.

ANFIELD: Adresseskiltet til Liverpools hjemmebane Anfield henger på inngangsdøra til Jonny Lund på Greverud.

ANFIELD: Adresseskiltet til Liverpools hjemmebane Anfield henger på inngangsdøra til Jonny Lund på Greverud. Foto:

På andre siden av døra med Anfield Road på, stiger vi inn i helligdommen. Veggene er pyntet med innrammede og signerte bilder av Liverpool-stjernene. Nye som gamle. Magasiner og bøker er plassert i hyller, like millimeterpresist som en langpasning fra Jan Mølby. På TV-skjermen flimrer bilder av de røde heltene i historien.

Spørsmålet man ofte stiller svorne fans, er hvorfor de endte med akkurat det favorittlaget. Så, Jonny, hvorfor Liverpool?

LES OGSÅ: Tyskfagets bauta i 41 år

– Det er på grunn av han der, svarer 49-åringen, og nikker mot et bilde på veggen.

– Kevin Keegan. Vi hadde fotballkortene fra bladet Shoot, byttet kort og spilte fotball på løkka. Keegan ble favoritten. Så datt jeg og slo meg på sykkel en gang. Da husker jeg at jeg fikk en Liverpool-bag på sykehuset. I tillegg fikk jeg ei Liverpool-drakt av mora mi. Hun sydde sjutallet på drakta. (Nummeret til Keegan, senere Kenny Dalglish)

DRØMMER OM ANFIELD: Hele leiligheten til Jonny Lund på Greverud preges fullstendig av Liverpool FC. Soverommet er intet unntak. Her drømmes det søtt om Anfield - og Jürgen Klopp!

DRØMMER OM ANFIELD: Hele leiligheten til Jonny Lund på Greverud preges fullstendig av Liverpool FC. Soverommet er intet unntak. Her drømmes det søtt om Anfield - og Jürgen Klopp! Foto:

– Kan vi slå av disse lysene? spør fotograf Knut plutselig.

Lys av.

– Lysene kan jeg forresten også gjøre røde. På kampkvelder er det blodrød belysning i stua her, opplyser Jonny.

Mer om nr. 7.

– Jeg har møtt Keegan en gang, heldigvis. På Melløs i Moss i 1978, da han spilte for tyske HSV. Det var litt gøy, altså! Fikk autografen og greier.

HISTORISK: Da Anfield ble bygget om, sikret Jonny seg et sete fra den gamle Main stand.

HISTORISK: Da Anfield ble bygget om, sikret Jonny seg et sete fra den gamle Main stand.

Altoppslukende

Han har vel når sant skal sies møtt de fleste av dem, Jonny Lund. Autografene til store spillere som Peter Beardsley, Ray Clemence, Bruce Grobbelaar, Robbie Fowler, Ian Rush, John Barnes og, naturligvis, den største av dem alle, Kenny Dalglish, er spredt på drakter og plakater rundt om i Liverpool-katedralen. Alt sirlig ordnet og systematisert.

– Jonny Lund. Hvor mye betyr egentlig Liverpool FC for deg?

– Det er det første jeg tenker på når jeg våkner om morgenen, svarer Jonny.

Kontant.

Fortsetter:

– Jeg synes det er helt fantastisk med klubben, historien og det hele. Så setter jeg pris på vennligheten til folk. Du har gamle damer som alltid har gått på kamper. De støtter hverandre opp trappene på stadion, men de kan jammen meg banne! LFC betyr så enormt mye for dem.

HELLIGDOMMEN: Jonny har kjæreste, men hun bor i Ski. Helligdommen på Greverud har han for seg selv. - Hun lever greit med min Liverpool-galskap. Hun har vært med på kamp og liker byen Liverpool godt, forteller Jonny.

HELLIGDOMMEN: Jonny har kjæreste, men hun bor i Ski. Helligdommen på Greverud har han for seg selv. - Hun lever greit med min Liverpool-galskap. Hun har vært med på kamp og liker byen Liverpool godt, forteller Jonny. Foto:

For de fleste Liverpool-supportere er Manchester United laget som for enhver pris skal slås. Ikke for Jonny. Han sliter aller mest med den blå delen av Merseyside. Byrivalen.

– Everton. Den klubben er ikke bra for meg, altså. Noen ganger når vi spiller mot Everton, orker jeg ikke å se på. Da går jeg meg en tur i stedet, så ser jeg kampen etterpå. Everton er selve arvefienden. Jeg hater dem som pesten!

– Hvordan vurderer du manager Jürgen Klopp så langt?

– Jeg tror ikke vi kunne fått noen bedre. Som Jamie Carragher (tidligere Pool-spiller, nå TV-ekspert) sa her forleden: Det er én superstjerne i Liverpool, han heter Jürgen Klopp. Det er ikke noe å lure på. Han har fått med seg dyktige folk. Jeg tror vi kan komme til en kvartfinale, minst, i Champions League, sier Jonny forsøksvis fattet og rolig.

Før lidenskapen tar overhånd.

EKTE VARE: Denne stolen er helt identisk med den du finner der trenerne og spillerne sitter på Anfield i teknisk sone, den såkalte "dugout".

EKTE VARE: Denne stolen er helt identisk med den du finner der trenerne og spillerne sitter på Anfield i teknisk sone, den såkalte "dugout".

– Jeg digger Klopp, jeg, altså. Jeg gruer meg skikkelig til den dagen han slutter. Da håper jeg Steven Gerrard (Liverpool-helt og tidligere klubbkaptein) har vokst seg stor nok som trener og kan ta over. Hvis Klopp hadde gitt seg nå, tror jeg nesten jeg hadde revet ned alt her og lagt det i en bod. Jeg er helt trollbundet av han.

Smøret på toasten

Liverpool-supporterne er blant de hardest prøvede i den engelske fotballfloraen. Det gamle storlaget som dominerte engelsk fotball fullstendig på 70- og 80-tallet, har ikke vunnet seriegull siden 1990. 1990! Maggie Thatcher var fremdeles statsminister i England den gangen. Ford Scorpio ble fortsatt produsert. Harald Tusberg var stadig å se på TV-skjermen.

LES OGSÅ: Dusan Poloz (51): - Jeg føler meg hjemme her

Liverpool har vunnet Champions League underveis (i 2005), men fortsatt er det sånn at seriemesterskapet er selve smøret på toasten.

VEGGPRYD: Kaptein Steven Gerrard med CL-trofeet fra 2005 i Istanbul. Milan ble slått etter en dramatisk kamp. En kjær veggpryd for Jonny Lund.

VEGGPRYD: Kaptein Steven Gerrard med CL-trofeet fra 2005 i Istanbul. Milan ble slått etter en dramatisk kamp. En kjær veggpryd for Jonny Lund.

– Vi har topp 3-nivå inne nå. Jeg ønsker meg så inderlig et seriegull. Får jeg valget mellom et CL-trofé til og seriegull, er jeg ikke i tvil. Hvis vi vinner pokalen, skal jeg kjøpe en kopi av pokalen og kjøre rundt med den i bilen. Ja, jeg kommer til å sove med den!

(Her går vi lynraskt videre til neste post)

– Hvor mange kamper er du til stede på i løpet av en sesong?

– Mellom 15 og 20. Rekorden er 23 kamper. Jeg sier hvert år at «dette året blir det ikke så mange kamper», men så drar det alltid til på slutten. Alltid!

Neste kamp for Jonny er Hoffenheim i Champions League-kvalifisering 23. august, og Arsenal 27. august. Han har nettopp kommet hjem fra München, der han blant annet så Liverpool slå vertslaget i Audi Cup. Liverpool serieåpner borte mot Watford i morgen.

– Hva er det største øyeblikket av kampene du selv har opplevd?

– 4–3 mot Newcastle i 1996. Stan Collymore og Robbie Fowler scoret to mål hver. En kamp som hadde alt. Så var det den første jeg så på Anfield. Tenk deg for en debut det var.

Liverpool-rommet, den røde helligdommen, har utviklet seg litt etter litt. Jonny er ifølge seg selv «helt ekstrem på at ting skal være skikkelig». Drakter? Jo, greit, men de må henges opp ordentlig. Rommet skal være harmonisk og elegant.

– Jeg har Liverpool-galskap, men jeg lider ikke av samlemani. Jeg har litt estetisk sans, tror jeg. Det skal ikke være overdrevet.

– Hvor mange kjenner du som er «verre» Liverpool-supporter enn deg?

– Det er det som er litt skremmende: Jeg er egentlig bare en smågutt. Det er særlig en kar jeg har støtt på. En helt vanlig fyr, egentlig, med jobb og det hele. Han er på alt. Alle hjemmekamper. Alle de viktigste bortekampene. Sånne er det mange av, skjønner du. «Du er gæren», sier folk. Det er mange som er verre enn meg!

Artikkeltags