Lokale brusgutter har solgt 10.000 flasker siden koronaen stengte ned landet

SALGSSUKSESS: Gutta bak Oppegård Brus, fra venstre, Fabian Mesgrahl, Lars Bjergene og Andreas Barnholt Skulberg, har solgt 10.000 flasker med brus siden koronapandemien traff Norge.

SALGSSUKSESS: Gutta bak Oppegård Brus, fra venstre, Fabian Mesgrahl, Lars Bjergene og Andreas Barnholt Skulberg, har solgt 10.000 flasker med brus siden koronapandemien traff Norge. Foto:

Oppegård Brus fryktet koronaen ville stenge ned mye av salget deres. Slik har det ikke gått. Nå satser de hardt videre og drømmer om et eget bryggeri.

DEL

NORDRE FOLLO: Egen lokal brusproduksjon startet opp som en elevbedrift, tilbake i 2018. I mars i år, like før statsminister Erna Solberg fortalte at Norge måtte stenge ned på grunn av koronapandemien, etablerte gutta bak Oppegård Brus sitt eget AS.

– Vi ble tatt litt på senga der, og fryktet at vi ville brenne inne med mye av brusen vi allerede hadde produsert, forteller Lars Bjergene (17) til Østlandets Blad.

LES OGSÅ: Gutta i Oppegård Brus takker lokalbefolkningen for støtten i vanskelig tid og satser videre: – 6000 flasker bringebærbrus skal ut til folket

Vil ikke snakke om penger

Sammen med Andreas Barnholt Skulberg (17) og Fabian Mesgrahl (17) har Bjergene solgt 10.000 flasker av ulike brussmaker, siden oppstarten av ASét i mars. Om salget ville blitt veldig mye større, uten koronapandemi, er det ingen som vet.

Smakene de per i dag har og har hatt å tilby, er bringebær, sitron og appelsin, i tillegg til den tradisjonelle julebrusen de selger når sesongen nærmer seg.

– Vi tester ut flere forskjellige smaker, men det er ikke alt som blir produsert, sier Skulberg.

Gutta bak Oppegård Brus, er ikke veldig lysten på å snakke om hvor mye penger de har gått inn med for å etablere og få hjulene til å rulle. Da ØB spør om hvor mye penger de har satset, for å komme dit de er i dag, svarer de på følgende måte.

– Alt, nei, nesten alt av sparepenger har gått til prosjektet. Men dette er noe vi har sterk tro på og er dermed ikke redd for å satse, forteller Bjergene.

KOSTNADSKUTT: Lars Bjergene og Andreas Barnholt Skulberg i Oppegård Brus, forteller om et nitidig arbeid for å kutte kostnader. Men det skal aldri under noen omstendighet gå utover kvaliteten på brusen.

KOSTNADSKUTT: Lars Bjergene og Andreas Barnholt Skulberg i Oppegård Brus, forteller om et nitidig arbeid for å kutte kostnader. Men det skal aldri under noen omstendighet gå utover kvaliteten på brusen. Foto:

Trenger lokale bringebærbønder

Kjøperne av den lokale brusen fra Oppegård, er 90 prosent folk de ikke kjenner. De resterende er venner og familie.

Siden oppstarten har gutta drevet et godt markedsføringsarbeid og er inne hos syv ulike kafeer, som selger den ultralokale brusen fra Nordre Follo. En av kafeene, er Mathallen Vulkan i Oslo. De resterende seks, er fra nærområdet. Råvarene guttene velger, er i all hovedsak lokale, men de sliter litt per i dag, med å finne bringebærbønder i nærmiljøet. Honningen de bruker til produksjonen, kommer fra Svartskog.

Gutta har et tredelt salg. Først og fremst Facebook og andre sosiale medier. Så er det salg via kafeer. Til slutt er det salg fra ulike stands de deltar på. De har hatt flere opptredener på Kolbotn Torg, blant annet.

LES OGSÅ: Krevende tider også for elevbedriften Oppegård Brus – frykter for påskesalget

Drømmer om eget bryggeri

Per i dag produseres brusen til Oppegård Brus, ved Færder Mikrobryggeri i Tønsberg. Drømmen er å starte opp sitt eget.

– Vi drømmer om et eget bryggeri. Men det er langt frem og vi vet det er kostbart, sier Bjergene.

Selskapet går bra, men gutta har ennå ikke begynt å ta av overskuddet. Alt går til produksjon av nye bruser med nye smaker.

Oppegård Brus har også inngått en avtale med UKA i Ås. De har bestilt 600 flasker, blir ØB fortalt. I tillegg håper de på et lite oppsving nå som konfirmasjonen i Follo nærmer seg.

– Hva med fremtiden. Kan dere se for dere at dere skal leve av brusproduksjon når dere blir voksne?

– Vanskelig å se for seg nå kanskje, men jeg er veldig fornøyd med samarbeidet vi gutta har klart å få til, sier Bjergene, mens Skulberg nikker og bekrefter det som blir sagt. Mesgrahl er ikke til stede da ØB treffer de andre to for en prat.


Artikkeltags