KOLBOTN: Etter en pause på grunn av pandemien, er Eventyrfestivalen endelig tilbake i sin tradisjonelle form. Det nærmer seg 30 år siden første gang daværende Oppegård kommune og frivilligheten gikk sammen om denne store happeningen.

– Et prima eksempel på samskaping. Helt nydelig, og dette samarbeidet skaper også andre muligheter resten av året, sier Schrøder.

Nå krysser hun og kulturhuskonsulent, Tore Gjedrem, fingrene for at ikke de dystreste spådommer om været slår til. Samtidig understreker de at regn ikke er noe hinder for Eventyrstien fredag kveld. Tvert om:

– Opplevelsen blir bare magisk på en annen måte i litt ruskevær, forsikrer Lone.

Tore minner om slagstøvler, regntøy og hodelykt. Eventyrstien starter i bunnen av Ingierkollen slalåmbakke og går halvannen kilometer ved Gjersjøen. Ved starten møter man dansere fra danseskolen Ramp, og underveis passerer små og store både Oppegård jeger og fiskeforening, Oppegård historielag, Naturvernforbundet ved Miljøagentene, speideren, Skiforeningen og Skimt, DNT turlag og kulturskolen.

– Det blir oppgaver underveis, og fem vinnere kåres under markedsdagen på lørdag. Kanskje vanker det en liten overraskelse til de yngste som kommer i mål også, røper Schrøder.

Gjedrem oppfordrer flest mulig til å sykle eller gå til startpunktet, på grunn av begrenset parkeringskapasitet. Billetter til Eventyrstien kjøpes på forhånd på Kolbens nettside. Torsdag formiddag var det allerede solgt 400 billetter.

Eventyrmarked

Lørdag er det store Eventyrmarkedet på Jan Baalslruds plass utenfor Kolben. Her blir det boder, ansiktsmaling, eventyrstund i biblioteket, maling for barna med maleklubben, eventyrkakekonkurranse, barnas loppetorg, gratisvisning av Roald Amundsen-filmen og program fra scenen.

– Et høydepunkt er Håvard Lilleheie som konferansier, også som Daidalos fra Barne-TV med sangen «Gi meg slim». Spesielt for ungdommen blir nok Morgan Sulele et trekkplaster, skisserer Lone.

Koret Lotus synger, Kolbotngarden opptrer, og ved avdukingen av Roald Amundsen-bysten spiller Kolbotn Konsertorkester. Det er Anniken Huitfeldt som står for selve avdukingen.

Marianne Mørk Teater spiller Hakkebakkeskogen i Kolben både lørdag og søndag, og ryktene sier at man kan støte på både Klatremus og Mikkelrev på torget.

150-årsmarkering

Årets festival har undertittelen: Roald Amundsen 150 år, og Amundsen jubileet setter sitt preg på hele festivalen. Søndag blir det lokalhistorisk dag på Uranienborg, Roald Amundsens hjem på Svartskog. Det er Follo Museum, i samarbeid med Oppegård historielag, Uranienborgs venner og Eventyrfestivalen som inviterer til omvisning og foredrag. Arrangementet er gratis, men det er begrenset antall plasser og alle må bestille billett. De som kommer med bil oppfordres til å parkere ved kirken eller ved Bekkensten.

– Denne søndagen er det også lagt opp til en løype med spørsmål om Roald Amundsen, med start ved kyststien, via Svartskog kolonial til Roald Amundsen-statuen. Her blir det faktaspørsmål underveis, og Svartskog Vel stiller med kafé, forteller Tore Gjedrem.

– Dette blir nok en kjempetrivelig dag. Roald Amundsens hjem er fortsatt en uoppdaget perle for mange, sier Lone Schrøder.

Kulturhuslederen understreker at en helt som Eventyrfestivalen ikke hadde vært mulig å få til uten frivilligheten.

– I alle år har lag og foreninger stilt opp med positivitet og kreativitet, sier hun.