Gå til sidens hovedinnhold

Nå sjekker de din arbeidsplass

Artikkelen er over 4 år gammel

Med 600 frivillige ungdommer på landsbasis, sørger LO for at unge arbeidstakere kjenner til sine rettigheter i sommerjobben. – Veldig nyttig å vite, med tanke på at jeg tenker på å starte egen bedrift, sier Knut Henrik Lie, fra butikken Buster Zoo.

SKI: Med oppsiktsvekkende, røde gensere, t-skjorter med bilde av en vakthund og en caps hvor det står "Make Arbeidsmiljøloven Great Again", går LO-ungdommene for 32. gang sin årlige sommerpatrulje. I Oslo og Akershus består patruljen av 120 frivillige ungdommer, som bruker ferien sin på at andre unge arbeidstakere har det bra og vet om rettighetene sine på jobb.

– Det er viktig at vi får informert og gitt beskjed om hvordan ting skal være. Vi har med oss et skjema, og går grundig til verks i utspørringen. Vi vil sørge for at de får den lønna de skal ha og riktig overtidsbetaling, forteller Julia Sofie Rosseland Hansen, som til daglig jobber som faglig ungdomssekretær i LO.

Denne uken har patruljen vært i Ås, Enebakk, Drøbak og på Tusenfryd. På dagens aksjon i Ski, har også førstekandidaten til Akershus SV, Nicholas Wilkinson blitt med på laget.

– Det er viktig at unge får vite om rettighetene sine. Hvis de ikke lærer det som unge, så vil det følge dem resten av livet, mener han.

Det er viktig at unge får vite om rettighetene sine. Hvis de ikke lærer det som unge, så vil det følge dem resten av livet.

Nicholas Wilkinson

Feil med arbeidsavtaler og vaktlister

Ungdommene forteller at de sjeldent oppdager noe alvorlig, og at de fleste trives og har det bra på jobb. Likevel har de i flere tilfeller oppdaget feil med både arbeidsavtaler og vaktlister.

– Vi har utløst et par tariffavtaler. I fjor var vi i en bedrift hvor vi oppdaget feil med arbeidsavtaler og vaktlister. Da tok vi det opp med ledelsen, og de rydda opp i kontraktene. Hun tok det videre opp med hele den landsomfattende kjedekontoret, så det gikk en bølge over hele landet i den kjeden, forteller Hansen engasjert.

Ungdommene er enige i at det er slike tilfeller de ser at de gjør en forskjell, og at de hjelper mange folk i løpet av sommeren.

– Det var et lite klapp på skulderen til sommerpatruljen. Det er givende når vi ser effekten av det vi driver med. Vi er med på å løse utfordringer som folk har. Bare det at folk ser at vi er ute og går sommerpatrulje, gjør arbeidsgivere mer obs, sier Hansen.

Hansen var selv med på sommerpatruljen som frivillig i to år, før hun ble tilbudt fast jobb i LO.

– Det er supergøy å være med på sommerpatruljen, og da er det lett å glemme at vi også gjør en viktig jobb.

Det er givende når vi ser effekten av det vi driver med.

Julia Sofie Rosseland Hansen

 

Opptatt av folks rettigheter

Under aksjonen går de to og to sammen, og har samtaler med unge arbeidstakere i området.

– Det er fra ungdommer fra 16 år og oppover som går, vi har ingen øvre grense. Alle får være med hvis de er engasjerte og opptatt av folks rettigheter, sier Hansen

Tidligere år har de pratet med rundt 1200 arbeidstakere i Oslo og Akershus, men Hansen forteller at de allerede har pratet med mange flere denne sommeren.

– Det viktigste er at vi ser at de trives på jobben og kjenner til rettighetene sine, men vi er litt hobbypsykologer også.

Under samtalene med arbeidstakere stiller de blant annet spørsmål om de får pauser, om det er kameraovervåking, om de har et verneombud og om de jobber overtid. Til slutt legger de igjen en jobbhåndbok og en kjærlighet til alle på arbeidsplassen.

– Først og fremst er det hjelp til selvhjelp. Det skal ikke være oss mot de slemme. Vi er som vakthundene på t-skjorta - vi liker kos, prat og grynting, forteller Hansen med et smil.

 

Arbeidsrettigheter på timeplanen

Sommerpatruljen synes at det er oppsiktsvekkende hvor lite ungdommer vet om sine egne rettigheter i jobb.

– Mange vet ikke engang at de har krav på pause, forteller Wilkinson oppgitt.

Hansen påpeker at mange ungdommer med en deltidsjobb, ikke tror at de har de samme rettighetene som en heltidsansatt.

– Mange har dårlige arbeidskontrakter, hvor det ikke står når de skal være på jobb og hvor mange pauser de har, sier hun.

En av kampsakene til Wilkinson, er at barn og unge bør lære om arbeidsrettigheter på skolen.

– Det er mye vi skal lære i skolen, men alle skal jo ut i jobb, og da skulle det bare mangle at arbeidsrettigheter kom på timeplanen.

Mange vet ikke engang at de har krav på pause.

Nicholas Wilkinson

LES OGSÅ: LOs sommerpatrulje skryter av Follo-bedrifter

– Ikke alt er på stell

– Hvordan har det gått i dag?

– Vi har vært i fire butikker, hvor vi ikke har funnet noen feil, men vi fikk flere tips om steder i Ski vi bør gå innom. Det tenker vi å gjøre etter lunsj, sier Eivind Løvstad Karlsen

Han er med på LO sin sommerpatrulje for første gang i år, og har fått fri fra jobben for å gå to uker i strekk.

– Det er fryktelig gøy å være med på. I min bedrift er det mye regler, og det er interessant å se når ikke alt er på stell.

LES OGSÅ: LOs sommerpatrulje sjekker brudd hos 70 Follo-bedrifter

Kommentarer til denne saken