Gå til sidens hovedinnhold

Lytt til Tuva Moflag

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når delegatene fra Follo og Akershus på Arbeiderpartiets landsmøte skal bestemme seg for hva de skal mener om rusreform, bør de lytte til Tuva Moflag.

Tuva Moflag har forstått hva rusreformen handler om: At vi må endre måten vi som samfunn forholder oss til mennesker som bruker ulovlige rusmidler. At vi må la være å straffe mennesker for å ruse seg, og stedet sikre at det blir lettere å be om hjelp og få hjelp. Hun har skjønt at denne reformen også er bra for ungdommen.

Hun har skjønt at det det ikke går an skille på brukere, der noen skal slippe straff og andre fortsatt skal bli tatt hånd om av justissektoren. Hun har skjønt at denne reformen vil gjøre det bedre for ungdom på Oslo Øst, som straffes mange ganger hardere enn ungdom på Vestkanten, og vi vet at med en dårlig oppvekst i bagasjen da, så bærer det galt av sted for denne ungdommen. De blir straffet ekstra hardt for å være ressurssvake, I stedet for hjelp blir de dobbelt straffet og stigmatisert av storsamfunnet.

Denne reformen vil rette opp i mye av den sosiale urettferdigheten, og er det noen vi forventer at tar «de svakes» parti sammen med oss i Venstre nå, så er det Tuva Moflag og resten av Ap.

Argumenter vi ser mange bruker mot reformen er basert på frykt og følelser og feil fakta, de aller fleste har neppe lest NOUen

«Fra Straff til hjelp», men mener mye basert på hva de tror står der. Det er forståelig, slik enkeltpolitikere driver skremselspropaganda, der Slagsvold Vedum fra SP troner pallen. Enten feilinformerer han med vilje om reformen, eller han har ikke skjønt den. Så til dere som tror det nå blir lov med narkotika pga. dette forsøket på å forvirre:

Narkotika er fortsatt forbudt, narkotika kan beslaglegges av politiet, ungdom som bruker narkotika vil bli møtt med konsekvenser. Men, nå skal de møtes på en måte som ikke forsterker problemene. Reell hjelp og ikke mer skade, la oss kalle det det!

Sjansen den er nå!

Er det en ting som er sikkert, så er det at Ap ikke vil få en rusreform med Sp dersom de skulle vinne høstens valg. Blir det ikke flertall for rusreformen nå, så er Ap ansvarlig for å ha skrotet vår tids viktigste sosialpolitiske reform. Kan AP leve med det? Til slutt kan det være greit å minne folk i arbeiderpartiet på at avkriminalisering er deres egen vedtatte politikk, som de nå kan få flertall for.

Om ikke Ap vil lytte til oss i Venstre, Høyre, MDG og SV, samtlige FN-organer og Verdens helseorganisasjon, - så lytt til de mange kloke menneskene i Ap som vil hjelpe folk som sliter istedenfor å straffe dem. Vi heier på Tuva Moflag! Til dere på Aps landsmøte: Gjør det dere også!

Camilla Hille, gruppeleder for Venstre i Nordre Follo og Solveig Schytz, Stortingsrepresentant for Venstre, Ås

Kommentarer til denne saken