SVARTSKOG: Kompinist og multimusiker Maja S. K. Ratkje er viden kjent for sine kvalitetskomposisjoner, og verk som vekker oppsikt.

Nok en gang har hun gjort seg bemerket, og har også blitt hedret for arbeidet sitt. Under Musikkforleggerprisen 2022, som gikk av stabelen 6. april, stakk hun av med vinnerprisen for «Årets verk – Klassisk-/samtidsmusikk». Ratkjes verk heter «Considering Icarus»

Om du ikke har fått med deg hva denne prisen er, så er forklaringen at prisen hedrer norske musikkforlag og deres opphavere. Prisutdelingen arrangeres av organisasjonen Musikkforleggerne, kort og godt de som ivaretar og fremmer musikeres falige og økonomiske interesser. Det er gjevt.

Store ord

Begrunnelsen til juryen er solid. De skriver:

«Ratkje har skrevet et solid verk som viser trombonen i et nytt lys. Hun utforsker trombonens muligheter til å spille overtoner over grunntoner som langsomt endrer seg og som speiles i orkesterteksturen på en meget variert måte. Slik skapes en fornemmelse av Ikaros’ flygning. Verket har en fargerik orkestrering som utforsker spennende klangpaletter. Komponisten benytter også utvidede spilleteknikker i orkesterinstrumentene, og demonstrerer at hun har god oversikt over hvilken klanglig effekt disse gir i helheten. Dette verket er en nyskapende trombonekonsert som kan bli et sentralt verk i samtidsmusikkrepertoaret, og som fortjener flere fremføringer».

Det er bare å ta av seg hatten og klappe med, og gratulere.