Gå til sidens hovedinnhold

Mæland om hjemme­kontor-trussel: - Viktig å ta dette på alvor

Regjeringen motiverte det norske folk til å holde motet oppe i kampen mot koronaviruset, men kom også med en advarsel.

MARMORHALLEN): Justisminister Monica Mæland åpner med å snakke om alle de alvorlige følgene koronaviruset har hatt for Norge, melder Nettavisen.

- Men så er det tegn på bedring. BNP steg i både mai og juni, sier Mæland. Hun legger også til at arbeidsmarkedet er i bedring.

- En av de mest synlige følgene av coronaviruset er hjemmekontor. Og hjemmekontor skal vi fortsette med, sier justisministeren.

Mæland understreker også at datasikkerheten må tas på alvor når man jobber hjemmefra, spesielt da flere større bedrifter er blitt utsatt for dataangrep.

Les også

Torsdag bestemmer politikerne om det blir forbud mot å samle mer enn ti personer privat: – Skjønner ikke at foreldre tør å ha hjemme alene-fester nå

Åpner for små julebord

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fokuserer på viktigheten av at man fortsatt holder avstand, og at man bør ha så få nærkontakter som mulig.

- Det gjør smittesporingsarbeidet enklere og minsker muligheten for viruset til å spre seg. De fleste blir ikke smittet av fremmede, men av mennesker de kjenner på kjente steder, sier han.

Helseministeren trekker deretter fram at i Oslo har mange blitt smittet på ulike type sammenkomster, mens i Øygarden har 40 personer blitt smittet på et arrangement.

- De neste månedene blir annerledes enn de pleier. Det blir ingen store julebord og julelunsjer, men små julebord og julelunsjer kan også være hyggelige, foreslår Høie.

- Og det kommer en dag da det å ha nærkontakt er positivt igjen, legger han til.

Les også

Tre personer har testet positivt på koronavirus: – Smittet familien etter taxitur

To av tre støtter tiltakene

Helsedirektør i Folkehelseinstituttet, Bjørn Guldvog, benytter anledningen til å takke det norske folk, som han mener generelt er veldig flinke til å følge smittevernreglene.

Han mener tiltakstrettheten heller ikke er blitt så stor som man fryktet.

- Vår ferske undersøkelse viser at nordmenn er motivert til å stå i tiltakene over tid, og at to av tre fortsatt støtter tiltakene, sier Guldvog.

Avdelingsdirektør Line Vold forteller at smittespredningen fortsatt er på et relativt lavt nivå samlet sett, men at man ser store geografiske forskjeller.

- Mange av tilfellene kan knyttes til Oslo, og FHI jobber derfor tett med myndighetene i hovedstaden. Det har vært en forsiktig nedgang i Oslo denne uka, men for tidlig å konkludere så langt, sier hun.

I den siste tiden har man også nylig sett flere mindre utbrudd i landet.

- Smitten har hovedsakelig forekommet hos yngre personer den siste tiden, men det er fortsatt få tilfeller med alvorlig utfall av viruset, sier Vold.

FHI utlyser onsdag en avstemning om tre navnealternativer. Alle kan delta, og vinnernavnet blir offentliggjort mandag 19. oktober.

Navnene det skal stemmes på er Smittestopp, Smittespor og Smittevarsel.

– Vi fikk over 100 forslag til navn på den nye appen da vi gikk ut på Twitter for halvannen uke side, alt fra Smittestopp 2.0, Smittespor til CovidBlaster 5000 og Bentomatic, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Kommentarer til denne saken