Mange lærere er hjemme torsdag – og stadig flere holder barna hjemme. Nå går det mot stenging av skoler og barnehager

FÆRRE: Det er færre både elever og lærere enn normalt på Ski skole.

FÆRRE: Det er færre både elever og lærere enn normalt på Ski skole. Foto:

DEL

NORDRE FOLLO: Alle landets skoler og barnehager stenger. Det melder NTB torsdag. Dette er et av tiltakene som regjeringen kommer med for å hindre virusspredning, etter det NTB erfarer.

Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet pressekonferanse klokken 14, hvor de nye tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset legges frem.

LES OGSÅ: Over halve staben er hjemme – Siggerud barnehage stengt inntil videre: – Viktig at alle tar et kollektivt smittevernansvar

Også Nordre Follo kommune har varslet pressekonferanse torsdag klokken 15. De har imidlertid så langt ikke svart på om de vurderer å stenge skoler og barnehager i Nordre Follo.

PRESSEMELDINGEN KAN DU LESE HER: Nordre Follo kommune varsler nye korona-tiltak - se direkte pressekonferanse klokken 14.50

Lærere sendt hjem

Tidligere torsdag har det kommet meldinger om stenging av skoler og barnehager i blant annet Oslo og Bergen. Viken har vedtatt at elevene ved de videregående skolene skal over på digital undervisning, og ikke møte opp fysisk på skolen igjen før påske. Det samme skjer i en rekke andre fylker.

Siggerud barnehage har stengt dørene fordi at over femti prosent av de ansatte er hjemme.

– Det er det som har felt oss nå. Det er ingen som har fått påvist koronavirus hos oss, og det er heller ikke mistanke om koronavirus. Men det er ikke mulig å opprettholde forsvarlig drift fordi at over 50 prosent av de ansatte har luftveissymptomer, sa virksomhetsleder Tony Nordtveit til ØB torsdag morgen.

LES OGSÅ: Stengte dører og avlyste arrangementer – slik påvirker koronasituasjonen hverdagslivet i distriktet

Dette skjer på bakgrunn av at Folkehelseinstituttet (FHI) kom med nye retningslinjer i går, og kommunens anmodning om at personer i helsevesen, skole og barnehage skal holde seg hjemme dersom de har symptomer på luftveisplager.

Torsdag kommer det også meldinger om utfordringer med bemanning ved flere av skolene. Rektor Lene Hammergren Stensli ved Kråkstad og Skotbu skoler forteller at det er en del lærere som er sendt hjem etter at det kom nye råd om hva som skal defineres som syk.

– Det er ganske mange lærere som er borte. Men vi har vanlig drift og slår sammen noen av klassene. Vi har ikke så mange syke elever, men det er nå flere som begynner å holde elevene sine hjemme, sier hun.

Elektronisk

Rektor ved Ski skole, Vigdis Maria Sandvik, sier at de har sittet i beredskap fra i går, og har opparbeidet gode rutiner hver dag.

– Per nå har vi bemanning til å opprettholde skoledag i morgen, men med drastiske endringstiltak, sier hun.

LES OGSÅ: Vy ber folk reise på andre tider enn i rushet – og Bane Nor øker renholdet på stasjonene: – Kan virke som det er enda færre reisende torsdag enn onsdag

Noen delingstimer har gått ut, og det har også vært justert en del på SFO, med mer utetid og mindre lek inne.

– Det er de umiddelbare tiltakene vi har gjort. Det har fungert så langt i dag. Men vi merker jo at foreldre har holdt flere barn hjemme.

Hun forteller at de har en prosentandel på 17-18 som er hjemme fra jobb.

– Men vi har veldig få ansatte som har blitt tatt ut av jobb av årsaker knyttet til korona. Det er først og fremst snakk om annen type sykefravær, sier hun og legger til at de ikke er berørt direkte når det gjelder smittesituasjon, men at de begynner å merke ringvirkningen

Rektoren er forberedt på at skolen kan stenges og at elevene kan få opplæring via nett.

– Vi er heldig stilt på den måten at vi har én til én av digitale verktøy, og vi har et planverk for å gjennomføre undervisning på elektroniske plattformer på en grei måte i hvert fall for en oppstartsperiode.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken