Gå til sidens hovedinnhold

Hele skolen overrasket rektoren som slutter etter 28 år

Artikkelen er over 3 år gammel

Elever og lærere fortet seg inn i Kråkstadhallen midt i skoletiden fredag og satt muse stille. Så ble rektor Marit Rismyhr ledet opp på tribunen og trodde nesten ikke sine egne øyne.

Alle på skolen hadde møtt opp for å gi henne en verdig avskjed etter 28 år som rektor. Nå går 65-åringen inn i pensjonistenes rekker.

Rektoren med stor R

I manges hode finnes det bare en rektor på Kråkstad og Skotbu skole. Marit Rismyhr startet som vikarierende rektor i 1989 og ble fast ansatt to år senere.

Det har vært noen små avstikkere, blant annet til stillingen som kultur- og skolesjef, men hun har raskt vendt tilbake i rektorstillingen.

Den 1. juli går hun ut av skoledøren for siste gang, mens elevene øyeblikkelig tar ferie. De ønsket derfor en ordentlig avskjed, og hva er bedre enn å overraske. Selv førsteklassingene satt musestille i gymsalen, til hovedpersonen ble loset inn, og de kunne slippe jubelen løs.

Takket med ord, gave, sang og dans

Det var en sterk opplevelse for rektor Marit Rismyhr da en fullsatt gymsal sto opp og klappet for henne, og så fulgte innslagene i tur og orden.

Representanter fra FAU overrakte henne bildet «Fløytespilleren» av kunstneren Jan Baker.

– Hovedpersonen på bildet fikk ikke lære å spille fløyte på skolen og han fikk heller ikke gå i skolekorpset. Men han lærte seg ferdigheten på sine eldre dager. Vi ser dette som et symbol på at selv om du slutter her på skolen, kan du få oppfylt flere drømmer videre i livet, lød oppmuntringen.

Elevene fikk også slippe til med sin takketale.

– Vi har aldri kjent Kråkstad skole uten deg. Du har stått for dine meninger, tatt avgjørelse og møtt oss med åpenhet og tillit. Dette har gjort skolen til en trygg plass å være, sa trioen som hadde ordet.

Rektoren fikk med seg mange varme ord på veien videre, og det ble både sunget og danset for henne.

Med tårer i øynene

Marit Rismyhr er kjent som en sindig kvinne, men nå lot hun seg bevege.

– Jeg er overrasket, overveldet og veldig rørt. Som dere vet har jeg vært rektor så lenge at kanskje ikke engang foreldrene deres var født da jeg begynte her, sa Marit Rismyhr i sin tale, og det var en del som virkelig forsto hvor lang tid det var snakk om.

– Dere skal ha takk for at dere har holdt meg aktiv både i hodet og kroppen, lød avskjedsordene.

Til slutt kom en representant fra hver klasse og overrasket en rød rose hver. Avtroppende rektor, Marit Rismyhr, takket og ga klemmer til tårene truet med å trille ned fra øyekroken.

Kommentarer til denne saken