SKI: Tidligere i år delte influenser Marna Haugen (41) fra Ski et åpenhjertig innlegg på Instagram om at hun har vært rammet av kreft flere ganger.

«Det var i går, men like viktig i dag å reflektere over at jeg har overlevd kreft TO ganger. Første gang hadde jeg kreft i morkakevev med spredning, andre gang livmorhalskreft. I dag er livmoren min toast etter stråling og ikke lenger verken i funksjon eller en trussel på livet», skrev hun i forbindelse med World Cancer Day, ifølge Nettavisen.

Denne uken gjester influenseren podkasten «Ida med hjertet i hånden», der hun åpner opp overfor Ida Fladen og forteller om tiden med kreftsykdom.

Frontet kampanje

Også Østlandets Blad har snakket med Haugen om tematikken i forbindelse med Sjekk deg-kampanjen i 2021.

– Heldigvis var jeg akkurat i tide for å få standardbehandling. Hadde svulsten fått litt mer tid på seg kunne det ha gått skikkelig ille, fortalte Marna alvorlig i intervjuet.

– Det er så viktig at celleforandringer blir oppdaget tidlig. Selv sliter jeg mye med senskader etter behandlingen. Heftig fatigue har gjort at jeg må finne en ny livsrytme. Hukommelsen og det å holde fokus er heller ikke som det var. Jeg må jevnlig utfordre meg selv for å bli bedre, men samtidig må jeg passe meg for ikke å presse meg for hardt, sa hun, og fortalte

Du kan lese det åpenhjertelige interjvuet med Haugen ved å følge denne lenken:

Dårlig magefølelse

Haugen sier i den ferske podkast-epoisoden at det å få kreft for andre gang kom som en overraskelse på henne.

41-åringen forteller at hun flere ganger før den andre kreftdiagnosen hadde vært hos legen for konisering; å fjerne litt av livmortappen for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft.

Videre opplyser hun om at hun ikke rakk å gjennomføre en ordentlig etterkontroll siste gangen hun hadde vært inne på sin regelmessig sjekk, og hun ble derfor bedt om å selv ta kontakt etter seks måneder. Det gjorde hun derimot ikke.

Det tok Haugen halvannet år før en litt dårlig magefølelse førte til at hun bestilte time for ny prøve.. Kort tid etter det, i det hun var på vei til Sunnmøre sammen med barna sine, fikk hun telefon fra sykehuset - og beskjed om å ringe når hun var tilbake i Oslo.

Det fikk 41-åringen til å ane det var noe mer alvorlig, og raskt etterpå fikk hun den skjebnesvangre beskjeden om at det var funnet en kreftsvulst og at den måtte behandles raskt.

– Lang og krevende prosess

Haugen forteller i podkasten at hun ikke er av typen person som ber om hjelp, og at da kreftbeskjeden kom for andre gang trakk hun seg inn i et skall og pakket vekk frykten.

Det er en tydelig emosjonell Haugen som i podkasten bryter ut i gråt foran programleder Ida Fladen, før hun forteller at hun aldri har snakket så detaljert om hendelsen før.

Overfor Nettavisen legger hun ikke skjul på at kreftbehandling er krevende for både pasient og de pårørende, og at det er noe man aldri helt kommer over.

– Man henter styrke man ikke ante man hadde, og det vil nok alltid være emosjonelt å gå tilbake til og snakke om den tiden, skriver hun i en tekstmelding.

Haugen forteller i podkasten at hun måtte behandles med både cellegift og stråling i fem uker, noe som var svært krevende.

– Jeg var til stråling hver dag i fire uker eller noe sånt, og den siste perioden var det indre stråling. Og det er litt mer dramatisk, for da går de inn og stråler området, og det tar jo sånn fire timer. Det er en ganske lang og krevende prosess, forteller hun.

– Så man er ganske sliten etter det.

Ikke første gang

Men det er altså ikke første gang hun har opplevd kreftsykdom. I 2012 fant legene en kreftsvulst i magen hennes.

Hun hadde selv trodd endringene skyldtes at hun var gravid - og at sjokket derfor ble ekstra stort da hun ble fortalt det ikke var en baby, men kreft. Hun lot som alt var bra for å komme seg gjennom hverdagen, og fortsatte å jobbe 50 prosent samtidig som hun ble behandlet med cellegift.

Hun måtte den gang gjennom flere måneder med cellegift før hun ble friskmeldt.

Til slutt møtte hun veggen.

– Da lovte jeg meg selv at hvis dette noen gang, mot all formodning, skulle skje igjen, da skulle jeg faktisk tillate meg selv å legge meg ned på sofaen og lytte til kroppen, sier hun til programleder Ida Fladen.

Til Nettavisen forteller hun at kreften på mange måter har lært henne å leve. Hun vektlegger at man får øynene opp for hvilke verdier man har og lærer seg å prioritere annerledes.

Avslutningsvis sier Haugen at hun er enormt takknemlig for at det gikk bra med henne og at hun fremdeles kan være mor til barna sine. Hun håper hennes egen åpenhet kan være til hjelp og inspirasjon for andre.

Marna (40) ventet litt for lenge med å sjekke seg – det angrer hun på