NETTAVISEN: – Jeg ser ikke spor av en voksen mann, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i onsdagens episode av Viaplay-programmet «Luksusfellen».

Se video: Konfronteres med den skyhøye forbruksgjelden: – Et mareritt

For to år siden bodde Martin Lie Holar på Tromøya i Arendal kommune med samboeren Line Gundersen (24) og barna på tre og fem år. Holar jobbet i utgangspunktet som lastebilsjåfør, men fikk førerkortet inndratt fordi han ble tatt i å kjøre for fort. Dermed forsvant familiens levebrød over natten.

Mens Gundersen studerte psykologi på universitetet, ble hun gravid med barn nummer to. Paret mottok en engangsstønad da datteren kom til verden, men det var ikke på langt nær tilstrekkelig for å få hjulene til å gå rundt i hverdagen.

I 2020 bestemte Holar seg for å ta opp forbrukslån.

Ett lån ble til flere, og snart mistet tobarnsfaren kontroll på hvor mange betalinger han hadde utestående. Det som startet som et godhjertet forsøk på å forsørge familien, skulle straks bli en verkebyll som ikke sluttet å vokse.

Holar endte til slutt opp med en totalgjeld på 648.706. Det er vanskelig for ham å forstå hvordan det kunne ha gått så langt.

Holar søkte om deltakelse i Luksusfellen i et siste forsøk på å komme seg ut av den økonomiske knipen. Da hadde de ubetalte regningene hopet seg opp og kreditorene sto i kø.

– Det har vært en påkjenning for både meg og Line. Det blir mye «gnaging» i et forhold når man hele tiden stresser over hvordan man skal få endene til å møtes. For min del har det vært viktig å være ærlig om problemene. Det er lettere når man er sammen om det, forteller Holar til Nettavisen og legger til:

– Stemningen mellom oss er en annen når vi slipper å gå rundt og føle på et konstant jag.

Slik så regnskapet til Holar ut før Luksusfellen tok affære.

  • 339.774 kr sto oppført i gjeldsregisteret fra før av.
  • 497.623 kr er summen vi får hvis vi legger forbukslån og kredittlån til den allerede registrerte gjelden.
  • 648.706 kr er den totale gjelden Holar står igjen med. Dette er inkludert billån, inkasso og private lån.

Holar er interessert i bil. Han eier flere, men hadde bare lån på én av dem da økonomien var på sitt mest skakkjørte. Den sto imidlertid ute og rustet mens avdragene ventet på seg.

– Jeg blir økonomisk bilsjuk, sier med-programleder Hallgeir Kvadsheim når han ser alle bilene som står ute på gårdsplassen.

Begge står ansvarlige

I tillegg har programlederne funnet ut noe som skal vise seg å få svært dramatiske følger.

Kjæresten har nemlig kausjonert for et lån som Holar misligholdt. Lånet er på 78.305. Gundersen vil snart bli bedt om å betale 7.000 i månedlige avdrag.

Dette er penger hun ikke har.

– Mange har nok tenkt at jeg burde reist for lenge siden, innrømmer Gundersen i episoden.

Paret er like ansvarlige for betalingskravet. Det vil si at kravet føres videre til samboeren dersom Holar ikke klarer å betale i tide.

Programleder Magne Gundersen mener det viktigste par med felles økonomi må tenke på er å ikke la dårlige økonomiske avgjørelser hos den ene «smitte» over til den andre.

– Det er utrolig fort gjort at den som har en sunn økonomi blir medlåntaker eller selv tar opp lån og kreditter for å hjelpe partneren sin. Uten en klar og varig holdningsendring vil pengene du låner eller gir bare gagne kreditorene, mens partneren vil fortsette som før med å ta dårlige økonomiske valg, understreker han.

Får sparetips fra «gjerrigknarken»:

Kuttet ut snus og cola

Holar solgte unna diverse teknisk utstyr for å ha råd til å ta hånd om betalingskravet. I tillegg ble han nødt til å bruke mindre penger på butikken.

– Martin måtte blant annet kutte ut snusen og slutte å drikke så mye cola hver dag, forteller programleder Magne Gundersen til Nettavisen.

Paret skaffet seg attpåtil billigere telefonabonnementer og kutte kraftig i andre utgifter som interiør, netthandel og bil.

Etter å ha tatt en runde med kreditorene, landet Martin og Line en avtale hvor de sparte nesten 400 000 kroner. Hvordan fikk dere til det?

– Vi fikk med kreditorene på en gunstig avtale fordi alternativet ville vært at de måtte vente mye lenger med å få pengene Martin skyldte dem. Vi sørget for at alle begynte å få utbetalinger så snart vi hadde fått ryddet opp i den offentlige gjelden. Dessuten så kreditorene at det var mulig for Martin å få en gjeldsordning etter hvert. Da ville de fått mindre enn med avtalen vi forhandlet frem, påpeker Gundersen.

Dette sløser Luksusfellen-Hallgeir penger på:

Tærer på forholdet

Gundersen forteller at programlederne var oppgitte over at Holar hadde latt det gå så langt, tilsynelatende uten å ha tenkt over at dette før eller siden ville gå ut over samboeren.

– Det vi var virkelig bekymret for var at om vi ikke fikk ryddet opp tidsnok, kunne Line ha begynt å bruke av de ubenyttede kredittene hun hadde. Da ville hun etter hvert fått en stor og svært kostbar gjeld som ville blitt utrolig vanskelig for henne å betjene, sier Gundersen.

Men i dag er situasjonen enn annen for kjæresteparet. Holar har bare i overkant av 70.000 kroner å tilbakebetale før han er gjeldfri. Familien bor for tiden i Eydehavn, men har et ønske om å returnere til Tromøya når gjelden er fullstendig nedbetalt.

Nå ønsker Holar at flere skal tørre å snakke om penge-problemene sine.

– Det er utrolig tabu å prate om økonomi. Men desto viktigere er det at man setter seg ned og er ærlige med hverandre. Det har vi virkelig fått erfare i vårt forhold, avslutter Holar.