Ambassadør: Toril Gulbrandsen er en ambassadør for appelsinen gjennom sin rolle på Opplysningskotoret for frukt og grønt, som har kontorlokaler på Langhus.

Appelsintips fra fruktkontoret på Langhus

Appelsinen spiller hovedrollen blant fruktene ved påsketider. Den kan brukes til mye mer enn å ligge i tursekken. Hva med en deilig appelsinsalat med kylling, vårløk og fennikel?
Publisert

I Håndverksveien på Langhus ligger Opplysningskontoret for frukt og grønt. De har holdt til der i snart to år. Ved påsketider er det særlig appelsinene som skinner i fruktland, noe oppskriftene du finner i denne teksten preges tydelig av.

– Appelsin er som solskinn – til å bli glad av. Vinteren er høysesong for appelsiner og vi elsker å ta med denne saftige, friske, søte frukten på tur, men ikke la det bli med det, oppfordrer Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Gulbrandsen er selv fra Kolbotn, og hun kan rett og slett ikke få nok av den påskegule frukten.

Totalt ble det importert 35 112 tonn appelsiner til Norge i 2017. Det tilsvarer 140 448 000 stk. frukter. Appelsinen er den tredje mest populære frukten vi har i Norge og i snitt spiser vi 27 stk. hver. Størsteparten av dette i perioden januar – mars.

...aldri sur: Syrlig, kanskje, men en appelsin på tur gjør deg neppe sur. Den hører jo med i sekken.

...aldri sur: Syrlig, kanskje, men en appelsin på tur gjør deg neppe sur. Den hører jo med i sekken.

Appelsinen er en kalorifattig frukt som samtidig er rik på kostfiber. Den er godt kjent for sitt høye innhold av vitamin C og i tillegg har noen kloke mennesker funnet ut at lukten av en appelsin kan ha en terapeutisk virkning. Ikke så rart kanskje, duften av appelsin er jo helt nydelig og mange assosierer appelsin med den beste turmaten som finnes, gjerne i påsken. Det blir god stemning av appelsinduften. Legg merke til det neste gang du skreller en appelsin.

– Det er den fantastiske balansen mellom sødmen og syrligheten i appelsinen som gjør den så anvendelig, påpeker Toril Gulbrandsen, som ikke kan få nok av denne deilige råvaren.

Påske og appelsiner hører unektelig sammen. Her følger to oppskrifter du kan prøve:

Appelsinsalat med vårløk, rødløk, fennikel og kylling

Ingredienser

(4 porsjoner)

1 pk. salatmiks

4 stk. appelsin

4 stk. vårløk

1 stk. rødløk

1 stk. fennikel

20 stk. valnøttkjerner

2 stk. kyllingfilet

1 ss soyaolje

Dressing:

1 ss flytende honning

2 ss olivenolje

1 ss søt sennep

2 ss appelsinsaft

½ ts salt

Fremgangsmåte:

Skjær kyllingfiletene i strimler og stek dem i en varm panne med litt olje. Sett til side.

Vask salatbladene og legg dem på papirhåndkle slik at de renner godt av seg.

Skjær av alt skallet på appelsinene med en kniv (også det hvite). Skjær appelsinbåtene ut mellom hinnene. Ta vare på saften som renner ut og press også ut saften av «skrotten». Dette skal brukes i dressingen.

Skjær rødløk og vårløk i tynne strimler og fennikel i tynne skiver. Del valnøttene i to. Bland alt forsiktig sammen og dander salaten på en tallerken.

Rist sammen alle ingrediensene til dressingen f.eks. i et syltetøyglass og drypp over salaten rett før servering.

Sunt og deilig: Når påskelammet har blitt fortært, kan en appelsinsalat med kylling og fennikel være saliggjørende.

Sunt og deilig: Når påskelammet har blitt fortært, kan en appelsinsalat med kylling og fennikel være saliggjørende.

Gulrotsuppe med sjalottløk og appelsin

(20-40 min. Lett)

Kjempegod solgul gulrotsuppe med gulrøtter, sjalottløk og appelsiner som smaker friskt og deilig. Server den gjerne som en liten forrett eller til middag med brød til.

Ingredienser:

(4 porsjoner)

1 kg gulrot

skall av 2 stk. appelsin

saften av 2 stk. appelsin

5 dl appelsinsaft

1 stk. sjalottløk

2 ss smør

Fremgangsmåte:

Skrell og skjær gulrøtter i små biter og finhakk sjalottløk.

Surr løken blank i smøret og ha så i gulrotbiter og appelsinskall. Sett på lokk og la det koke i smøret i 25–30 minutter eller til gulrotbitene er helt møre.

Sil av smøret og kjør gulrotbitene til en glatt puré i en blender mens du sper med appelsinsaften. Ha så i saften fra appelsinene og smak til med salt og pepper.

Ha gjerne noen ekstra biter av gulrøtter i suppen ved servering. Du kan også pynte gulrotsuppen med friske urter.

Suppen er glutenfri, og kan gjøres laktosefri ved å bruke smør eller margarin uten melk.

Artikkeltags