Gå til sidens hovedinnhold

Flaskevann med bismak

Artikkelen er over 14 år gammel

Bakteriebombe og miljøsynder. Flaskevannets image som rent og naturlig, står i fare.

– Det er to ting jeg ikke betaler for. Sex og vann.
Det sa rapperen Ice Cube på filmlerretet for noen år siden. Nå har han fått den internasjonale miljøbevegelsen på sin side. I hvert fall når det gjelder vannet. Forskere, myndigheter og media følger opp. Flaskevannet blir angrepet fra mange hold: Først og fremst er flaskevann-trenden årsak til store CO2-utslipp. For det andre skal flaskevannet jevnt over ha høyt bakterieinnhold. Og for det tredje skal innholdet av salt og mineraler være foruroligende høyt i visse typer naturlig mineralvann, som Farris.

Miljøet

Miljøbevegelsen har stor sans for vann, men helst ikke på flaske.
– Hvis du kjøper deg flaskevann, bør du fylle flasken med springvann neste gang. Ha en flaske som kan brukes flere ganger i bilen, i veska og så videre. Det er gjerne dårlig planlegging og tidsklemma som får oss til å kjøpe vann når vi er på farten, sier daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas.
En rapport fra Østlandsforskning viser at én liter flaskevann krever 1500 ganger mer energi enn én liter springvann, og slipper ut 80 ganger mer CO2. Enda sterkere tall finner vi i en svensk rapport fra Institutet för livsmedel og bioteknikk, der det er beregnet at klimagass-utslippene er 1000 ganger større for flaskevann enn springvann. Samtidig melder FN at norsk springvann er på verdenstoppen i kvalitet. Og Statistisk Sentralbyrå rapporterer at 99 prosent av alle som er tilknyttet et kommunalt vannverk, får vann av god hygienisk kvalitet.

Bakteriene

Midt i september hadde svenske Aftonbladet en stort oppslått sak om flaskevann Avisen skriver at "lyxiga flaskor kryllar av bakterier". En laboratorietest utført ved Analycen, avslører femti ganger mer bakterier i flaskevann enn springvann. Norske Imsdal var ett av "verstingvannene", med 3100 bakterier per milliliter etter tre døgns dyrking.
– Bakterier er så å si naturens bakteppe. Mikroorganismer vil nødvendigvis følge med i urenset vann. Dette er ikke helsefarlig, men likevel ikke noe man reklamerer med fra bryggerienes side. Man fokuserer i stedet på at vannet er naturlig og ubehandlet, kommenterer Morten Nicholls, fagansvarlig for vann ved Mattilsynet i Norge. Regelverket for flaskevann sier at det ikke skal være mer bakterier enn det som "naturlig utvikler seg i vanntypen". Det vil si at bakteriene ikke skal skyldes uvedkommende forurensninger som er tilført vannet.

Vanntrenden

Over store deler av verden har konsumet av flaskevann økt kraftig de siste åra. I New York vil myndighetene snu trenden, og gikk sist sommer ut med en storstilt anti-flaskevann-kampanje. Vann fra springen er best for miljøet, var budskapet. Borgermesteren i San Fransisco er ute i samme ærend, og har pålagt alle kommunalt ansatte å drikke springvann, ikke flaskevann. I Norge har Ica-sjef Trond Kongrød flere ganger talt springvannets sak.
– Klimaendringene vil gjøre forbrukerne stadig mer miljøbevisste. Flaskevann kommer til å synke i popularitet, spår Kongrød. Man kan jo undre seg over at det faktisk er mulig å selge vann på flaske i et land som har utmerket og gratis vann i springen. I en kronikk i Dagens Næringsliv kom Runar Døving, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, med følgende "innrømmelse": "Denne artikkelen er skrevet i gjerrig misunnelse overfor de kremmerne som lykkes med å tjene penger på nordmenns dumhet. Jeg er også sosialdemokratisk, moralsk forarget over at man kan kjøpe noe som er gratis".

Springen er best

Ringnes, som har 70 prosent av det norske markedet for flaskevann, påpeker at mye av vannsalget skjer på bekostning av sukkerholdig brus.
– Det er to hovedgrunner til vannsalget. Den ene er helsetrenden. Den andre er at det er enkelt for folk å kjøpe med seg en vannflaske, i stedet for å fylle vann selv, når de er på farten, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel. I Norge drakk vi 133 millioner liter flaskevann i fjor. Det er en økning på nesten 40 millioner liter på fire år.
– Vann er veldig trendy blant ungdom, mens brus er skikkelig ut, sier Annechen Bugge, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning. Hun har nye tall som viser at vann, spesielt springvann, blir en stadig mer populær drikk i aldersgruppen 15 til 24 år.
– I 1997 var andelen som drakk springvann daglig, 61 prosent. I 2005 var den steget til 79 prosent. Ungdom er opptatt er pris, og fyller opp vannflaska gang på gang med vann fra springen, sier Bugge.
– Uansett er vann, fra springen eller flaske, mye bedre enn brus. Hvis man likevel vil flaskevannet til livs, finnes det én god løsning: Å gjøre kaldt vann lett tilgjengelig. Folk ønsker å kunne fylle flaskene sine selv, både på skolen, kjøpesenteret og kiosken.

Så da er det bare smaken det står på. Mange blindtester – blant annet Forbruker-rapportens i 2003, og Aftonbladets nå i sommer – konkluderer med at vannet i springen faktisk smaker aller best.