Har oppskriften klar

Vinkelner Robert Lie (t.v.) og kokk Øyvind Hjelle har til sammen 36 års erfaring fra restaurantbransjen. Nå skal de dele sin kunnskap med leserne.

Vinkelner Robert Lie (t.v.) og kokk Øyvind Hjelle har til sammen 36 års erfaring fra restaurantbransjen. Nå skal de dele sin kunnskap med leserne. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Øyvind Hjelle og Robert Lie skal gi deg tips om mat og vin.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

De ferske spaltistene er godt modne i sine fag.

– Vi vil legge mye vekt på råvarekvalitet og ingredienser som er aktuelle for sesongen. Og vi kommer til å ha oppskrifter alle kan få til, sier Øyvind Hjelle.

– Og gi tips om vin eller annen drikke som kan gi matopplevelsen en ekstra dimensjon, legger Robert Lie til.

Nye spaltister

Hjelle og Lie overtar avisens mat- og vinspalter, mens Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen takker for seg etter åtte år.

Våre nye kulinariske kompanjonger har til sammen 36 års erfaring fra restaurantbransjen. Nå slår de erfaringene sammen og gleder seg til å skrive krydret om ting som er til å spise opp – og nyte.

– Vi er vel for nerder å regne innen våre fag, men så er jo mat og drikke livsviktig. Og vi ivrer sterkt for at matopplevelsen skal være god, sier det nye radarparet.

Utvikler mat

Øyvind Hjelle (38) jobber som matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi (KA) i Oslo. Bedriften tilbyr blant annet kokkekurs til hobbykokker, kurs for profesjonelle kokker og vinkelnerutdannelse.

I tillegg er KA en viktig brikke i utviklingen av en rekke matvarer som finnes i butikker over hele landet.

Hjelle har tidligere vært kjøkkensjef, medeier og «åndelig leder» i den legendariske restauranten Palace Grill i Oslo. Han har jobbet på mange restauranter siden han startet i lære i 1989.

– Jeg begynte omtrent samtidig som scampien ble introdusert i Norge. Så lenge er det siden, smiler han.

Gode råvarer

– På den tiden var det forresten vanlig å gjøre en del ting som vi ikke lenger er borti på dagens kjøkken, for eksempel å ribbe fjær fra fugl. Men det er god kunnskap å ha med seg. Allsidighet og forståelse for behandling av råvarer er en vesentlig del av kokkeyrket.

Gode og ferske råvarer er det han setter alle høyest. Kokken råder derfor folk til å avlegge flere besøk hos fiskehandlerne og spesialbutikkene.

– Har råvarene god kvalitet, er det lett å få til et smakfullt resultat. Og med gode råvarer kan du lage en uendelighet med retter. Derfor bør folk være kresne når de oppsøker fiske- og kjøttdiskene. Spør hvor det kommer fra og hvor ferskt det er, anbefaler Hjelle, som i 2007 ga ut kokeboka «Gourmet for begynnere».

Vinekspert

Robert Lie (30) er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen i Oslo. Han var med på å etablere den velrenommerte Restaurant Oscarsgate, og han har vært vinansvarlig ved de like velrenommerte restaurantene Statholdergaarden og Bagatelle.

Han har også vært vinkelner i London, og har jobbet på vingård i Burgund-distriktet i Frankrike. Han har vunnet fire NM-titler, én nordisk tittel og én EM-tittel i vinkelnerfaget.

Mens Hjelle skal stå for maten, blir Lies oppgave å finne drikke som passer til. Det blir naturligvis mye vin, men også andre alkoholholdige drikker skal få spalteplass.

Burgunder

– Jeg føler jeg har noe å komme med om vin generelt – og om vin eller andre drikker i kombinasjon med mat. Vin kan framheve en rett til å bli helt fantastisk, på samme måte som en rett kan framheve vinen og gjøre den enda bedre, sier Lie.

Han har en forkjærlighet for burgundervinene, men liker og har kunnskap om vin fra hele verden.

– Kunnskap er veldig viktig i vinkelnerfaget. Det gjelder å holde seg oppdatert om gode årganger og nyheter, forteller han.

Får skryt

Etter åtte år, cirka 840 artikler til sammen og to bøker slutter Tom Victor Gausdal (34) og Ole Martin Alfsen (41) som henholdsvis matekspert og vinekspert.

De har bare gode skussmål til de nye skribentene.

– Begge har massevis av egne erfaringer. Det er mye lettere å skrive godt og troverdig om noe man har opplevd selv, fastslår Gausdal.

Han startet i fjor høst Strand Restaurant på Høvik i Bærum. Det er årsaken til at han legger karrieren som matspaltist på hylla.

«4-stjerners middag»

– Jeg har bare positive opplevelser med spalten og de to bøkene som ble et resultat av skrivingen. Det er en unik mulighet til å formidle råvarekunnskap og matglede – og samtidig komme med matfaglige meninger og gi ros eller kritikk til de norske matprodusentene, sier Gausdal.

Bøkene, «Mat og drikke» og «Mer», er for øvrig fortsatt å få tak i.

Ole Martin Alfsen er kollega med Øyvind Hjelle på Kulinarisk Akademi, hvor han har tittelen sommelier (vinkelner) og fagansvarlig for mat og vin. I tillegg er Alfsen travelt opptatt med innspillinger til programmet «4-stjerners middag» på TVNorge.

Artikkeltags