Gå til sidens hovedinnhold

Måtte gi seg som ordfører – nå er Haktor tilbake der han startet: – Jeg holder på så lenge helsa holder

Haktor Slåke fikk fire år som Høyre-ordfører i Frogn. Nå er han tilbake der han startet, i Drøbak Rørleggerservice as.

For abonnenter

DRØBAK: – Jeg bruker tiden min på å kappe kobberrør. Pluss litt til, da, gliser den trivelige 67-åringen til Amta.

Og litt til er fortsatt et engasjement i det som rører seg i Frogn-politikken. Haktor Slåke mener mye. Som medlem i både kommunestyret og formannskapet har han mulighet til å påvirke selv om den mye omtalte «syverbanden» i mange saker trekker det lengste strået.

LES OGSÅ: Fortsatt syv smittetilfeller knyttet til Follo Lokalmedisinske Senter

70 prosent i Drøbak Rørleggerservice

Haktor Slåke er på ingen måte blitt arbeidsløs etter at han fratrådte som ordfører. 67-åringen har fått kontorplass i tredje etasje i eget bygg i Dyrløkkeveien 4, der han har god kontakt med sønnene Richard Slåke som styrer Slåke Invest as, og Robert Slåke som har hånd om Drøbak Rørleggerservice AS, som pappa Haktor startet for godt over 40 år siden.

På spørsmål til Haktor Slåke om hvordan arbeidshverdagen hans nå er, svarer han at 70 prosent av tiden er viet Drøbak Rørleggerservice. Men mest på rådgivningssiden.

– De som jobber i Drøbak Rørleggerservice er mer enn kapable til å løse de oppgavene og utfordringene som måtte oppstå, fastslår Slåke.

– Jeg er på jobb klokken ni på morgenkvisten, og går hjem klokken 18.00. I løpet av denne dagen rydder jeg på lageret, jeg tegner og prosjekterer jobber, og gir gode råd både til Robert og Richard. Når det gjelder rørleggeryrket tør jeg påstå at jeg har vært i de fleste grøfter og hus, sier Slåke.

– 70 prosent rørleggerservice, hva bruker du resten av dagen til?

– Jeg følger jo litt med på hva Richard i Slåke Invest AS holder på med. Det er noe hele tiden. Jeg kjører ut varer og henter varer hos grossist. Jeg er ikke arbeidsledig. Dessuten kommer det jo ofte folk innom på kontoret som skal prate politikk, eller noe fra Amta, eller boksing for den saks skyld. Jeg kjenner med tiden mange, og mange vil slå av en prat. Det er hyggelig. Jobben, politikken og vervet som boksepresident er blitt en livsstil, sier Slåke.

– Har du noen tanker om når du gir deg i den jobben du nå har i Drøbak Rørleggerservice AS?

– Jeg holder på så lenge helsa holder, om det så er til jeg er 80. Jeg har ingen tanker om å pensjonere meg, sier Slåke., som kan se at det er blitt 40 arbeidsplasser til sammen i Slåke Invest as og Drøbak Rørleggerservice AS.

LES OGSÅ: Frogn kommune kjøpte presteboligen for 22 millioner kroner mandag

– Den kommunale kverna maler sakte

Politikken har også fulgt Haktor Slåke i svært mange år, og det er Høyre og Frogn Høyre som er partiet til 67-åringen. I bakspeilet ser han at mye er gjort på hans vakt, men samtidig innrømmer han at enkelte ting kunne vært gjort annerledes.

– Ikke alt gikk som det burde når det gjaldt Smia på Dyrløkke. Og det samme kan vi si om Bølgen og Seiersten idrettspark. Anlegget er blitt veldig bra tross mye bråk og mange feil, og som de fleste vet er uenighetene mellom Frogn kommune og entreprenørselskapet Hent ikke avklart. Her blir det et rettslig oppgjør som vi ikke kjenner slutten på, sier Slåke, som antyder at Bølgen-prosjektet har en prislapp på nærmere 300 millioner kroner. Sluttoppgjøret er ikke klart før etter rettssaken er unnagjort.

– Bølgen har tappet Frogn kommune for store ressurser, sier eks-ordføreren.

– Eksstatsråd Jøran Kallmyr sto nylig frem i Amta og mente Frogn kommune kjørte Rolls-Royce uten å ha dekning for det. Er du enig?

– Der vil jeg nok ikke være helt enig med Jøran Kallmyr, men kjøpet av Presteboligen til 22 millioner kroner burde vært unngått. Frogn Høyre var ikke med i denne handelen. Den var det syverbanden som tok initiativet til, og gjennomførte. (Sp, V, Ap, SV, MDG, Kr. F og Rødt).

– Tror du Frogn kommune slipper unna eiendomsskatt i trange økonomiske tider?

– Det er ikke flertall for eiendomsskatt i Frogn, slår Slåke fast.

LES OGSÅ: Mann ringte selv politiet etter utforkjøring og innbruddsraid

– Altfor liten vekst

Det som derimot plager Slåke, og som han er sterke meninger om, er veksten i Frogn kommune, som nærmeste står på stedet hvil.

– Det er svært liten vekst. Det bygges 40–50 boliger i året, og om det ikke skjer noe her vil folketallet gå ned. Nabokommunene Nesodden, Ås og Vestby bygger mye, og jeg håper også det vil løsne i Frogn. Vi trenger skatteinntektene fra innbyggerne, sier Slåke.

Hvor ligger feilen for at det ikke bygges mer i Frogn?

– Det er et sammensatt spørsmål og sikkert flere årsaker til. Jeg skal ikke kritisere de jeg jobbet nært sammen med i Frogn kommune, men ønsker likevel å fastslå at den kommunale kverna maler sakte.

– Du trivdes i ordførerrollen, er du klar for å utfordre Hans Kristian Raanaas ved neste valg?

– Nei, på ingen måte. Hans Kristian gjør en bra jobb, skryter eks-ordføreren, men Frogn Høyre skal ta opp kampen med en ny ordførerkandidat ved neste valg. Jeg gir meg nok som folkevalgt etter denne perioden, sier Haktor Slåke.

Kommentarer til denne saken