Denne uken tar «Luksusfellen»-ekspertene Lene Drange (29) og Hallgeir Kvadsheim (50) turen til Askim for å rydde opp i økonomien til golfentusiasten Stian Kristiansen (32).

32-åringen har slitt økonomisk lenge, og har blant annet fått huset sitt tvangssolgt før ekspertenes ankomst.

Tvangssalget har derimot ikke hjulpet noe særlig på gjelden, og Kristiansen skylder fremdeles mye penger til ulike kreditorer. Selv tror han at han skylder mellom 500.000 og 600.000 kroner, men ekspertene ser fort at det er langt mer.

– Dette er jo et klassisk eksempel der alt har forfalt. Han har bare droppet alt, sier Lene Drange til Nettavisen.

Får ultimatum fra ekspertene

Kristiansen har lenge brukt forbrukslån som en ekstrainntekt, og leverer fra seg en stor bunke med ubetalte regninger til ekspertene. Når de har gått gjennom alle finner Drange og Kvadsheim 85 betalingskrav fra ulike kreditorer.

Summen på den 25 meter lange listen med betalingskrav på 763.855 kroner. Det er imidlertid det opprinnelige beløpet, og med renter er tallet langt høyere. Totalt skylder han 1.151.467 kroner – nesten 400.000 mer enn originalbeløpet.

Men basert på Kristiansens milde reaksjon opplever ekspertene ham som apatisk og tafatt. Selv sier han at han kjenner det mer inni seg enn det han viser, men Drange og Kvadsheim vil se endring. De trenger at han tar i et tak.

Derfor gir de Kristiansen et ultimatum, og gir ham 24 timer på å betale ut et krav på litt over 9000 kroner til Statens Innkrevingssentral. Hvis ikke han gjør det truer de med å gå.

– Når du dropper å betale absolutt alt, så er det noe med viljen. Stian trenger å bli utfordret på noe han behersker, og han må komme i gang. Men han må også få selvtillit på at han klarer det. Han hadde jo en økonomisk selvtillit på null da vi kom, så da må man begynne et sted. Og ved å få en slik utfordring lærer han, og bygger økonomiske muskler, sier Drange om utfordringen hun og Kvadsheim gir Kristiansen.

Truer med å gå

Etter 24 timer har imidlertid ikke Kristiansen klart å selge unna ting for mer enn 4750 kroner.

Det at han ikke engang har vurdert å legge ut golfkøllene sine for salg får Kvadsheim til å se rødt. Helst vil ha sette seg i bilen og dra, men Drange ser en innsats, da han tross alt har fått inn halve beløpet, og overbeviser kollegaen om å bli.

– Man er jo glad i en god utfordring, også er det jo litt med det at det er en stor omvending for deltakerne når vi kommer. Jeg er ikke glad i halvveis arbeid, og så en vilje hos Stian, så da ble det til at vi ble værende der, forteller Drange.

Hun skjønner likevel kollegaens reaksjon og frustrasjon.

– Jeg forstår Hallgeir veldig godt, og det skjer at det er motsatt også, at jeg bare vil dra og Hallgeir overtaler meg til å bli. Det kommer veldig an på casen, og noen ganger tror deltakerne at vi bare skal komme hjem til dem og rydde opp. Men det var ikke tilfellet med Stian, så vi ble, legger hun til.

Endte opp i retten

Etter en alvorsprat med Kvadsheim på den lokale golfbanen, innser Kristiansen at han må ofre hobbyen.

Golfutstyret legges ut for salg, og innen kort tid har han solgt unna ting for 40.000 kroner. Det holder imidlertid ikke til å få budsjettet til å gå opp, og ekspertene reiser tilbake til Oslo for å forhandle frem en god avtale med alle kreditorene.

Det får de ikke til, og løsningen blir derfor en offentlig gjeldsordning. Men heller ikke dette går knirkefritt for seg.

Overfor Nettavisen røper Drange at de etter at programmet var spilt inn måtte ta saken til tingretten etter at namsmannen avslo Kristiansens søknad om gjeldsordning.

– Namsmannen sa nei, så vi måtte klage saken inn til tingretten. Vi var uenige, og tolket lovverket ulikt. Namsmannen mente gjelden til Stian var for ny, da han så på datoene fra gjelden ble overført til inkasso. Vi regnet fra gjelden ble stiftet, og tok derfor saken til tingretten, sier hun.

I tingretten fikk de medhold, og søknaden ble endelig godkjent. Til tross for et positivt utfall legger ikke eksperten skjul på at det ble en lenger prosess enn de hadde trodd.

– Det var veldig synd at den ble avslått i første omgang, for Stian har fått mange økonomiske tilbakeslag opp gjennom årene. Så når vi sier til ham at han kvalifiserer til en offentlig gjeldsordning og han får avslag, er jo det synd. Men heldigvis fikk vi medhold i tingretten, så nå er vi på god vei.