SKI: - Allerede på vårparten i fjor hadde vi nesten hele årets festival klar med mellom 15 og 20 foredragsholdere. I mai-juni så vi at det kunne bli vanskelig å gjennomføre med en koronasmitte som bare økte. Da måtte vi snu oss og tenke annerledes, sier Pål Hermansen. Han er leder for festivalens programkomité og en av Europas fremste naturfotografer

- Ved å legge ut festivalen digitalt med tre interessante foredragsholdere, regner vi med å kunne nå et mye større publikum enn under den fysiske festivalen. Det betyr at kanskje enda flere får lyst til å besøke neste års naturfotofestival i Ski.

Kamera som våpen

Årets festival er den syvende i rekken og har etablert seg som en av Europas ledende naturfotofestivaler. Ikke rart Nordre Follo regner den som en av de viktigste kulturarrangementer i kommunen.

At det blir festival til torsdag er tydelog for den som passerer rådhusplassen i Ski. Mandag formiddag ble det montert et stort antall bilder nedenfor rådhuset med naturfotografier tatt av Norske Naturfotografer og Biofoto.

- Festivalene pleier å ha et tema. Hvar er årets?

- «Med kamera som våpen». Dette er ment som våpen i miljøkampen. Vi som er profesjonelle naturfotografer og andre som tar bilder i naturen, bør være mer oppmerksomme på at vi har et godt våpen med å kunne dokumentere miljøødeleggelser.

Rovdrift på naturen

- Det er noe annet enn bare å ta vakre bilder fra naturen?

- Selvsagt skal vi gjøre det også, men det er viktig å dokumentere forsøplingen og rovdriften på naturen. Bare tenk på all plasten som kastes i havet til stor fare for alt maritimt liv. Jo flere bilder som dokumenterer dette, jo flere blir engasjert i å bevare naturen, fastslår Pål Hermansen, som bor midt ute i skogen på Siggerud.

De tre som skal holde foredrag gjennom den tre timer lange digitale festivalen torsdag er Roger Brendhagen, Aleksander Nordahl og Arne Nævra.

Brendhagen skal vise bilder fra sine fotoreiser rundt i verden – både det vakre og det vi finner i den andre enden av skalaen. Nordahl inviterer til å utforske en undervannsverden vi sjelden får oppleve – denne gang på en ny og utradisjonell måte.

Symboltung isbjørn

Hovedforedragsholder er Arne Nævra. Han er en av Nordens mest kjente fotografer og filmskapere og en utrettelig miljøforkjemper for SV på Stortinget. På festivalen vil han fortelle om sitt utrettelige arbeid for miljømangfold og klimaet. Og kanskje om sitt mest berømte bilde: isbjørnen som klamrer seg fast til toppen på en issvull, et symboltungt bilde og et ikon på klimakrise og raskt smeltende Arktis.

- Betyr det at foredragsholderne sitter hjemme og snakker til publikum, slik vi er blitt vant til det siste ¨året?

- Nei, dette er profesjonelt. Vi etablerer et studio på Waldemarhøy i Ski, hvor foredragsholderne stiller. Ved å gå inn på hjemmesiden til Norsk Naturfotofestival (www.nnff.no) vil publikum oppleve vekselvis foredragsholderne og bildene de snakker om.

- Hjemmesiden er linket til Facebook, hvor du kan gå inn selv om du ikke har konto der, og til Youtube.

- Festivalen åpner torsdag kl. 18.30 og varer til kl. 21. Selv om den digitale festivalen er gratis kan de som har lyst og anledning til å støtte oss gjerne bidra via Vipps, sier programkomiteens leder, Pål Hermansen.