Bekymret over at flere kvinner i Norge får kreft

Gynkreftforeningen har flere stands i Oslo denne uken der de snakker med og informere kvinner i alle aldre.Gynkreftforeningen oppfordrer flere til å vaksinere seg.
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gynkreftforeningen har flere stands i Oslo denne uken der de snakker med og informere kvinner i alle aldre.Gynkreftforeningen oppfordrer flere til å vaksinere seg. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Siste tall fra Kreftregisteret viser at antallet kvinner som får livmorhalskreft i Norge, øker. Gynkreftforeningen er bekymret over tendensen og arrangerer derfor en livmorhalskreftuke. Dette er for å spre bevissthet rundt kreftformen og hvordan den kan forebygges.

DEL

SKI: - Økningen kan ses i sammenheng med at færre møter opp til kontroller. Derfor oppfordrer jeg alle til å sjekke seg, sier Mette Marie Ege, leder i Gynkreftforeingens lokallag, Oslo og Akershus, til ØB.

Gynekologisk kreft rammer årlig nærmere 1700 kvinner i Norge, og nærmere 22.000 lever med, eller har hatt kreft i underlivet. Økningen er særlig kraftig for kvinner mellom 30 til 39 år. I 2013 var det 60 tilfeller i denne aldersgruppen og i 2014 var det 79 tilfeller. 

For å sjekke seg for livmorhalskreft tas en enkel og ukomplisert celleprøve. Hvert år oppdages det rundt 3000 tilfeller med celleforandring gjennom slike prøver. Blir ikke celleforandringen behandlet kan det utvikle seg til kreft. En slik kontroll kan altså hindre deg i å få kreft.

Kreftforeningen bekrefter den økende tendensen, og sender brev til kvinner mellom 25 og 69 år hvor de minner om celleprøve dersom det har gått mer enn tre år siden forrige prøve.

Nå får flere jenter gratis vaksine

De fleste tilfeller av livmorhalskreft skyldes en HPV-infeksjon, som også har blitt mer utbredt de siste årene. Siden 2009 har alle 12 år gamle jenter fått tilbud om vaksine som beskytter mot enkelte former for infeksjonen.

Gynkreftforeningen har lenge kjempet for at det eldre jenter også skal få ta vaksinen gratis.

Årets statsbudsjett er vedtatt med at fra høsten 2016 og to år fremover kan jenter opptil 26 år få ta vaksinen kostnadsfritt.

- Vaksinen er mest effektiv i ung alder, men jeg oppfordrer alle til å benytte seg av dette tilbudet. Jo før man tar vaksinen, desto bedre er det. Er du over 26 år koster en vaksine mellom 3000 til 4000 kroner, forteller Mette Marie Ege.

Barn som vil ha vaksinen får den på skolen av helsesøster.

Oppsøk legen ved symptomer

Tar du vaksine og går jevnlig til kontroll er sjansen for at du skal utvikle livmorhalskreft svært liten. Likevel kan du aldri være helt sikker. Unormale symptomer i underliv og mage kan være tegn på andre former for gynekologisk kreft, som ikke vaksine eller kontroller beskytter mot.
Derfor er det lurt ta en tur legen, selv om man nylig har tatt celleprøve med normalt resultat.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken