Nå er pollensesongen i gang

Rennende nese, røde øyne og nys er bare noen av symptomene pollenallergi kan gi. Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Rennende nese, røde øyne og nys er bare noen av symptomene pollenallergi kan gi. Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Solen har skint fra nesten skyfri himmel de siste dagene og utover ettermiddagene har temperaturen nærmet seg 20 grader. Gode nyheter, så klart, men for Norges rundt én million pollenallergikere er det nå en tøff tid i vente.

DEL

For mandag kunne pollenvarslingen til Norges Astma- og Allergiforbund registrere de første bjørkepollen-kornene i sine feller på Øst- og Sørlandet. Det er cirka én uke tidligere enn normalt, skriver Nettavisen.

Og når pollenet først kommer, ja, da går det fort. For allerede i morgen, tirsdag, vil det bli moderat spredning av bjørkepollen og fortsetter det varme været vil spredningen øke til kraftig nivå ganske raskt.

- Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort. I løpet av 2-3 døgn vil det være ganske mye bjørkepollen i luften. De som er allergiske merker det nok godt nå, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Astma- og Allergiforbundet.

Les også: Hjemmet ditt kan bli en pollenfelle

- En versting

Bjørka regnes som en versting, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for dem som er allergiske.

- Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer Ramfjord.

Les også: Fem sikre tegn på pollenallergi

Svært kraftig og lang sesong

Fjorårets pollensesong var svært kraftig og lang. Dessverre ser det ut til at årets sesong ikke blir noe bedre. 

- Hvis det blir fint vær videre fremover, vil vi se en nokså kraftig sesong også i år, særlig på Østlandet og Sørlandet. Da vil det bli ganske kraftig bjørkepollenspredning, sier Ramfjord.

Har du ikke allerede startet å ta medisiner, bør du haste til lege og apotek umiddelbart. Det tar nemlig cirka en uke før disse har full effekt!

Bjørkepollensesongen varer i rundt tre uker. Blomstringen starter noe senere lengre nord.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken