Gå til sidens hovedinnhold

Slipp søndagen fri

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Frem til den sittende regjeringen åpner for full søndagshandel, er ukens siste dag fortsatt en fridag for det fleste. En rød dag i kalenderen. En helligdag. En dag å senke skuldrene, gjøre noe annet enn man gjør ukens seks andre dager. Men må vi virkelig være stille når vi nyter dagen?

I Loven om helligdagsfred heter det at «For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov». Helligdager er det lett å sympatisere med. 17. mai, første juledag, påskedagen – de fleste klarer å la være bruke motorsagen.

Men at man ikke skal kunne klippe gress på søndager er for de fleste ufornuftig. Bor man på et boligfelt er det til enhver tid støy i en eller annen form. Og hvor skal man sette grensen? Barns viltre lek på trampolinen? Hundebjeff? Sag? Drill? Naboens høner?

For travle barnefamilier i et regnfylt Norge er en solskinnssøndag kanskje eneste mulighet til å klippe plenen, eller stusse hekken. Og når stat og kirke skilles i større grad blir det vanskeligere å forsvare en lovtekst som skal «verne om det gudstjenestelige liv».

Vi trenger søndagen, som en aktiv fridag – ikke som en dag vi sladrer på naboen som jobber i hagen.

Kommentarer til denne saken