Slipp søndagen fri

VANE: Mange bruker søndager til å klippe gresset. Det skal de få lov til i fremtiden også - uten å bryte loven, mener ansvarlig redaktør Martin Gray i dagens leder.

VANE: Mange bruker søndager til å klippe gresset. Det skal de få lov til i fremtiden også - uten å bryte loven, mener ansvarlig redaktør Martin Gray i dagens leder. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederFrem til den sittende regjeringen åpner for full søndagshandel, er ukens siste dag fortsatt en fridag for det fleste. En rød dag i kalenderen. En helligdag. En dag å senke skuldrene, gjøre noe annet enn man gjør ukens seks andre dager. Men må vi virkelig være stille når vi nyter dagen?

I Loven om helligdagsfred heter det at «For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov». Helligdager er det lett å sympatisere med. 17. mai, første juledag, påskedagen – de fleste klarer å la være bruke motorsagen.

Men at man ikke skal kunne klippe gress på søndager er for de fleste ufornuftig. Bor man på et boligfelt er det til enhver tid støy i en eller annen form. Og hvor skal man sette grensen? Barns viltre lek på trampolinen? Hundebjeff? Sag? Drill? Naboens høner?

For travle barnefamilier i et regnfylt Norge er en solskinnssøndag kanskje eneste mulighet til å klippe plenen, eller stusse hekken. Og når stat og kirke skilles i større grad blir det vanskeligere å forsvare en lovtekst som skal «verne om det gudstjenestelige liv».

Vi trenger søndagen, som en aktiv fridag – ikke som en dag vi sladrer på naboen som jobber i hagen.

Vi trenger søndagen, som en aktiv fridag

Artikkeltags