Metall-guruene kan bli enda mer historiske – nå kan Mayhem havne i Rockheim Hall Of Fame

Svartmetall-guruene fra Langhus og Ski kan nå få en plass i det nasjonale museet for populærmusikk, men faktum er at de allerede på en måte er representert her. Hvordan kan du lese lenger ned i denne sak, og samtidig nyte musikken deres i videoen i toppen.

DEL

LANGHUS: For deg som er glad i metall, kjenner du til Mayhem, og hvis du ikke vet hvem Mayhem er, så har du gått glipp av noe av det største innen norsk metall – gjennom historien.

Nå kan Mayhem bli innlemmet i Rockheim Hall Of Fame. Mayhem er nemlig nominert sammen med ni andre band. Av disse ti nominerte, skal tre innlemmes i Rockheim Hall of Fame. En storjury på om lag 250 personer skal stemme på de nominerte, og de tre som får flest stemmer, blir innlemmet. Resultatet vil være klart i løpet av februar 2021. Offisiell innlemmelse vil skje høsten 2021.

De nominerte i denne omgang, bortsett fra Mayhem, Casino Steel, Tommy Tee, Hanne Krogh, Ole Ivars, Saft, Dollie de Luxe, Vømmøl Spellmannslag, Titanic og The Monroes Nominasjonskomiteen har bestått av Jan Eggum (leder), Arnfinn Stendahl Rokne, Sondre Lerche, Claudia Scott, Arvid Skancke-Knutsen, Claudia Scott, Sæmund Fiskvik og Tove Bøygard.

Store Norske Leksikon har en stor artikkel om Mayhem, som det kan være kjekt å lese dersom du ikke kjenner til dem. Sammendrag av denne, finner du i denne uttrekkbare faktaboksen. Østlandets Blad vil også varmt anbefale NRK-dokumentaren om bandet, som kom i fjor. Du kan se den ved å følge denne lenken.

Tredje gang

Dette er tredje gang bandet har blitt nominert. Det er noen kriterier for å bli innlemmet.

Rockheim Hall of Fame skal hedre de som har satt dype spor etter seg i norsk populærmusikks historie. Artisten/bandet må ha debutert for minst 25 år siden for å bli nominert. I nominasjonen står det blant annet beskrevet mye om Mayhems rolle for norsk svartmetall:

«Norge har gjort det solid innen mange genrer gjennom årene. Men ingen stilart har nok fått det samme nedslagsfeltet som norsk black metal. Mayhem er selve ur-bandet innen genren, med oppstart helt tilbake til 1984. De har vært gjennom flere dramatiske episoder enn de fleste, og har samtidig pløyd opp nye og spennende territorier med musikken sin. Bassist Jørn «Necro-Butcher» Stubberud er eneste gjenværende originalmedlem. Også trommeslager Jan Axel «Hellhammer» Blomberg har vært med i mer enn 30 år, mens Attila Csihar tok over vokalen på permanent basis for drøyt 15 år siden. Mayhem fikk nylig gjenfortalt historien sin på grundig vis i TV-serien «Helvete». De Mysteriis Dom Sathanas fra 1994 regnes som en av de store black metal-klassikerne. For albumet Ordo Ad Chao fikk bandet Spellemannprisen 2007 i metal-kategorien», står det å lese.

PÅ HISTORISK GRUNN: Her ser du JØrn Stubberud i Mayhem, fotografert i det berømte leskuret på Langhus. Nå kan innlemmelse i Rockheim Hall Of Fame stå for tur for Mayhem.

PÅ HISTORISK GRUNN: Her ser du JØrn Stubberud i Mayhem, fotografert i det berømte leskuret på Langhus. Nå kan innlemmelse i Rockheim Hall Of Fame stå for tur for Mayhem. Foto:

– Jævlig store

Østlandets Blad skrev en lengre sak om Mayhem i 2019, da diskusjonen gikk på bevaring av den berømte Mayhem-tæggen på Langhus. Jørn Stubberud, den eneste av de opprinnelige medlemmene som fremdeles spiller i metalbandet Mayhem, fortalte om sitt forhold til taggen, men også om Mayhems posisjon og status. Det startet i det små – i dag er Mayhem store i metalmiljøet. Virkelig store, ikke minst i utlandet.

– Vi er jævlig svære her òg, men her er det janteloven som gjelder; her skal vi ikke bry oss om noen ting. Men vi møter like dedikerte fans her som i utlandet, voksne folk som blir helt satt ut og mo i knærne når de treffer oss. Og så er det flere folk i utlandet; det er en annen ting, fortalte Stubberud i intervjuet, som du kan lese ved å følge denne lenken:

Våkne TV-tittere har kanskje fått med seg NRK-dokumentaren om black metall-miljøet, som kom i 2020. 2015 kom boka «Dødsarkiv» ut, om de ti første, blodige årene i Mayhems historie. Metallfans over hele verden strømmer musikken, og såkalte «backpackers» kommer til Langhus for å oppsøke bandets opphavssted. Graffitien blir med jevne mellomrom malt over, for så å returnere på mystisk vis.

– Jeg blir ikke overrasket lenger over alle disse gale tingene som foregår i kjølvannet av Mayhem, men jeg synes dette er en morsom sak. Vel er det kanskje ikke den viktigste saken i verden, den handler ikke sult og krig og konflikt. Men det er en skikkelig gladsak. Det hadde blitt en slags pilegrimsgreie, og det hadde garantert blitt fanget opp av både BBC og CNN, sa den verdenskjente bassisten fra Langhus om diskusjonen rundt den berømte graffitien.

IKONISK BILDE: Øystein Aarseth og Jørn Stubberud fotografert i leskuret på Langhus i 1987 hvor den berømte grafittien står. Nå kan altså bandet havne i Rockheim Hall Of Fame.

IKONISK BILDE: Øystein Aarseth og Jørn Stubberud fotografert i leskuret på Langhus i 1987 hvor den berømte grafittien står. Nå kan altså bandet havne i Rockheim Hall Of Fame. Foto:

Hønsehuset fra Vestby på Rockheim

Til slutt – det hører med til historien at Mayhem, på en måte, er representert i Rockheim Hall Of Fame allerede. Siden museet åpnet i 2010, har Mayhem altså gjentatte ganger blitt nominert til Rockheims Hall of Fame. Artister/grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge, kan innlemmes i Hall of Fame.

Om Mayhem ennå ikke har kommet gjennom nåløyet til Hall of Fame, har de likevel havnet på rockemuseet. Hønsehuset på gården i Vestby som tilhørte bestefaren til Jørn Stubberud, der Mayhem øvde i noen år, er nøyaktig bygget opp på Rockheim.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken