Metall-guruene kan bli enda mer historiske – nå kan Mayhem havne i Rockheim Hall Of Fame
Svartmetall-guruene fra Langhus og Ski kan nå få en plass i det nasjonale museet for populærmusikk, men faktum er at de allerede på en måte er representert her. Hvordan kan du lese lenger ned i denne sak, og samtidig nyte musikken deres i videoen i toppen.
LANGHUS: For deg som er glad i metall, kjenner du til Mayhem, og hvis du ikke vet hvem Mayhem er, så har du gått glipp av noe av det største innen norsk metall – gjennom historien.
Nå kan Mayhem bli innlemmet i Rockheim Hall Of Fame. Mayhem er nemlig nominert sammen med ni andre band. Av disse ti nominerte, skal tre innlemmes i Rockheim Hall of Fame. En storjury på om lag 250 personer skal stemme på de nominerte, og de tre som får flest stemmer, blir innlemmet. Resultatet vil være klart i løpet av februar 2021. Offisiell innlemmelse vil skje høsten 2021.
De nominerte i denne omgang, bortsett fra Mayhem, Casino Steel, Tommy Tee, Hanne Krogh, Ole Ivars, Saft, Dollie de Luxe, Vømmøl Spellmannslag, Titanic og The Monroes Nominasjonskomiteen har bestått av Jan Eggum (leder), Arnfinn Stendahl Rokne, Sondre Lerche, Claudia Scott, Arvid Skancke-Knutsen, Claudia Scott, Sæmund Fiskvik og Tove Bøygard.
Store Norske Leksikon har en stor artikkel om Mayhem, som det kan være kjekt å lese dersom du ikke kjenner til dem. Sammendrag av denne, finner du i denne uttrekkbare faktaboksen. Østlandets Blad vil også varmt anbefale NRK-dokumentaren om bandet, som kom i fjor. Du kan se den ved å følge denne lenken.
Dette trenger du å vite om Mayhem
- Black metal-bandet Mayhem ble dannet på Langhus i 1984, og regnes som grunnleggerne av det norske black metal-miljøet. Bandets historie er preget av kontroverser og dramatiske hendelser som selvmord og drap, men statusen deres i metallmiljøet er enormt stor.
- Til tross for at bandet ikke har hatt et like stort kommersielt gjennombrudd som flere andre norske black metal-band, så har de en ganske unik kultstatus. Og de har en egen sound, som har utviklet seg over tid.
- Deres historien er tett knyttet sammen med historien til norsk black metal. De ekstreme holdningene og hendelsene som særlig har vært knyttet til bandets tidlige historie, var og forblir en kilde for spekulasjoner og myter med forgreninger til norsk black metal som helhet. Musikalsk har bandet vært trendsettende, og de har vært inspirasjon og trendsettere for andre band innen genren.
- Bandet ble dannet av gitaristen og låtskriveren Euronymous, eller Øystein Aarseth, som han egentlig het, Necrobutcher, eller Jørn Stubberud, om du egentlig heter, trommeslageren Manheim, som egentli gheter Kjetil Manheim. Rekrutteringen av den svenske vokalisten Dead , hvis navn egentlig er Per «Pelle» Yngve Ohlin, bidro til bandets posijon i miljøet. Dette bidro også mye til den estetikken vi kjenner black metall-band for. Ekstreme sceneshow med effekter som selvskading og grisehodet, ble en del av bandets uttrykk.
- Voka.listen Dead avsluttet sitt eget liv i 1991, og i etterkant av dette, dukket både drapet på Euronymus, og ikke minst de berømte kirkebrannene som Varg "Greven" Vikernes ble dømt for på 90-tallet.
- Mayhem ble i praksis oppløst i 1993, men så gjendannet i 1994 av Hellhammer, Necrobutcher, Maniac og gitaristen Blasphemer (egentlig Rune Eriksen, født i 1974).
- Blasphemer sluttet i 2008, og bandet sto igjen uten en hovedlåtskriver. Først i 2014 ga bandet ut et nytt studioalbum. Esoteric Warfare introduserte Teloch (egentlig Morten Bergeton Iversen, født i 1974) som ny gitarist. I 2019 ga bandet ut et nytt studioalbum, Daemon.
- Bandets studioalbum: De Mysteriis Dom Sathanas (1994), Grand Declaration of War (2000), Chimera (2004), Ordo ad Chao (2007), Esoteric Warfare (2014) og Daemon (2019)
Kilde: Store Norske Leksikon
Tredje gang
Dette er tredje gang bandet har blitt nominert. Det er noen kriterier for å bli innlemmet.
Rockheim Hall of Fame skal hedre de som har satt dype spor etter seg i norsk populærmusikks historie. Artisten/bandet må ha debutert for minst 25 år siden for å bli nominert. I nominasjonen står det blant annet beskrevet mye om Mayhems rolle for norsk svartmetall:
«Norge har gjort det solid innen mange genrer gjennom årene. Men ingen stilart har nok fått det samme nedslagsfeltet som norsk black metal. Mayhem er selve ur-bandet innen genren, med oppstart helt tilbake til 1984. De har vært gjennom flere dramatiske episoder enn de fleste, og har samtidig pløyd opp nye og spennende territorier med musikken sin. Bassist Jørn «Necro-Butcher» Stubberud er eneste gjenværende originalmedlem. Også trommeslager Jan Axel «Hellhammer» Blomberg har vært med i mer enn 30 år, mens Attila Csihar tok over vokalen på permanent basis for drøyt 15 år siden. Mayhem fikk nylig gjenfortalt historien sin på grundig vis i TV-serien «Helvete». De Mysteriis Dom Sathanas fra 1994 regnes som en av de store black metal-klassikerne. For albumet Ordo Ad Chao fikk bandet Spellemannprisen 2007 i metal-kategorien», står det å lese.
– Jævlig store
Østlandets Blad skrev en lengre sak om Mayhem i 2019, da diskusjonen gikk på bevaring av den berømte Mayhem-tæggen på Langhus. Jørn Stubberud, den eneste av de opprinnelige medlemmene som fremdeles spiller i metalbandet Mayhem, fortalte om sitt forhold til taggen, men også om Mayhems posisjon og status. Det startet i det små – i dag er Mayhem store i metalmiljøet. Virkelig store, ikke minst i utlandet.
– Vi er jævlig svære her òg, men her er det janteloven som gjelder; her skal vi ikke bry oss om noen ting. Men vi møter like dedikerte fans her som i utlandet, voksne folk som blir helt satt ut og mo i knærne når de treffer oss. Og så er det flere folk i utlandet; det er en annen ting, fortalte Stubberud i intervjuet, som du kan lese ved å følge denne lenken:
Våkne TV-tittere har kanskje fått med seg NRK-dokumentaren om black metall-miljøet, som kom i 2020. 2015 kom boka «Dødsarkiv» ut, om de ti første, blodige årene i Mayhems historie. Metallfans over hele verden strømmer musikken, og såkalte «backpackers» kommer til Langhus for å oppsøke bandets opphavssted. Graffitien blir med jevne mellomrom malt over, for så å returnere på mystisk vis.
– Jeg blir ikke overrasket lenger over alle disse gale tingene som foregår i kjølvannet av Mayhem, men jeg synes dette er en morsom sak. Vel er det kanskje ikke den viktigste saken i verden, den handler ikke sult og krig og konflikt. Men det er en skikkelig gladsak. Det hadde blitt en slags pilegrimsgreie, og det hadde garantert blitt fanget opp av både BBC og CNN, sa den verdenskjente bassisten fra Langhus om diskusjonen rundt den berømte graffitien.
Hønsehuset fra Vestby på Rockheim
Til slutt – det hører med til historien at Mayhem, på en måte, er representert i Rockheim Hall Of Fame allerede. Siden museet åpnet i 2010, har Mayhem altså gjentatte ganger blitt nominert til Rockheims Hall of Fame. Artister/grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge, kan innlemmes i Hall of Fame.
Om Mayhem ennå ikke har kommet gjennom nåløyet til Hall of Fame, har de likevel havnet på rockemuseet. Hønsehuset på gården i Vestby som tilhørte bestefaren til Jørn Stubberud, der Mayhem øvde i noen år, er nøyaktig bygget opp på Rockheim.
Kommentarer til denne saken