Fra Sør-Norge kan vi snart oppleve en av årets kraftigste meteorsvermer når Jorden passerer gjennom et støvbånd fra kometen Swift-Tuttle, skriver Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i en pressemelding.

De første stjerneskuddene fra svermen har allerede blitt observert, men topp-punktet forventes natt til 12. august og 13. august. Perseidene er derfor den eneste svermen vi her i Norge kan oppleve under noenlunde sommerlige forhold.

Sist vi kunne se meteorsverm på himmelen i Norge, var i 2015

Meteorforskerne har beregnet at Jorden i år vil passere gjennom den tetteste delen av støvbåndet etter kometen lørdag 12. august kl. 19 norsk tid.

Det betyr at den største aktiviteten kan ventes natt til søndag 13. august, men også natt til 12. august vil det være høy aktivitet. Vanligvis får vi se opptil 80 –100 stjerneskudd i timen under Perseidene, men i år kommer Månen til å være oppe og gjøre himmelen såpass lys at de svakere meteorene ikke blir synlige.

Men svermen er rik på lyssterke stjerneskudd, så tross månelyset skal vi kunne se 40 –50 meteorer i timen.

I Sør-Norge kan vi observere fenomenet fra himmelen blir mørk i 23–23.30-tiden på kvelden og frem til det så vidt begynner å lysne av dag. I Nord-Norge er himmelen fortsatt for lys til at meteorene kan observeres.