Milde måne(d)! Varmeste januar målt i Ås siden 1874

GRØNT OG HVITT: Slik det så ut på Østre Greverud gård rundt 20. januar. Bortsett fra kunstsnøen som Skiforeningen Sørmarka har produsert for harde livet så fort det har vært kuldegrader, er området grønt.

GRØNT OG HVITT: Slik det så ut på Østre Greverud gård rundt 20. januar. Bortsett fra kunstsnøen som Skiforeningen Sørmarka har produsert for harde livet så fort det har vært kuldegrader, er området grønt. Foto:

Hver eneste dag fra og med 1. nyttårsdag til vi gikk inn i februar ble det målt plussgrader på feltstasjonen på Søråsjordet i Ås. Januar 2020 er den varmeste januar som er målt i Ås siden startet i 1874.

DEL

ÅS: Med en middeltemperatur på 3,3 plussgrader går årets januar inn i historien som den varmeste som noen gang er målt i Ås. De eldste offisielle målingene går 145 år tilbake i tid.

– Det var naturlig at ved opprettinga av Norges landbrukshøgskole kom en tidlig i gang med værobservasjoner. Første nedtegnelser har vi over nedbør fra 1863, men dessverre har årene fra 1863 til 1873 gått tapt, så de offisielle målingene er fra 1874, opplyser avdelingingeniør Signe Kroken ved Institutt for realfag og teknologi ved NMBU i Ås.

Tilbake til januar 2020 og middeltemperaturen på 3,3 grader. Går vi ett år tilbake, var middeltemperaturen minus 4,1 grader. Selv det var mildere enn normal temperatur for januar måned som er 4,8 minusgrader. Første nyttårsdag i fjor ble det målt 6,9 grader. Derfra og ut måneden gikk det bare nedover - eller i alle fall krøp gradestokken nedover. I fjor krøp kvikksølvet over null grader i 11 av 31 dager. I i år? 31 av 31 med plussgrader! Faktisk var det hele 21 dager som det ble målt 5 plussgrader eller høyere.

I januar i fjor var det også elleve dager som var kaldere enn minus ti grader. I januar i år er det ikke registrert en eneste dag under ti minusgrader.

– For Ås var det altså den varmeste januar vi har målt. Månedstemperaturen for hele landet lå 6,1 grader Celsius over normalen. Måneden er dermed den nest varmeste januar-måneden i en serie som går tilbake til 1900. Regionen Østlandet registrerte den varmeste januar-måneden med 8,1 grader over normalen. Bare januar 1989 var varmere for hele Norge, med 6,2 grader over normalen. Rangeringen i Ås er omvendt: Januartemperatur fra 1989 la på 2,8 grader; den kommer altså på en andre plass. Nedbørmengden for hele Norge var også en rekord, den våteste januar som ble registrert siden 1900. Dette er ikke tilfelle for Ås. Selv om det var våtere enn normalverdien, ligger januarnedbørsummen "midt på treet" og det fantes mange enda mer nedbørrike januar-er før, kan førsteamanuensis Mareile Wolff ved Fakultet for realfag og teknologi fortelle.

LES OGSÅ: Skiskolen holder stand på Greverud, men Ingierkollen Slalåmsenter er stengt for en periode: – Begredelige greier denne vinteren

Artikkeltags