Bernt forlot vår verden torsdag 25. november 2021, ved 16.30-tiden. Hans hjertestans i turløypa i hjembyen Sarpsborg kom som lyn fra blå himmel, som et sjokk på alle! Han kom rett fra jobben på hjørnestens-bedriften Borregaard, der han var seniorforsker - hoppet i treningsklærne og jogget i vei. Det eneste han hadde med seg i skumringen var husnøklene. Få timer tidligere samme ettermiddag, var han som vanlig munter, lett og lystig i tonen på telefonen - med flere av hans tusenvis av venner...

Bernt 'BOM's bo lå på tøffel-avstand - et par hundre dobbelt-skritt fra SOL-hytta. Sarpsborg O-lags kontor, turisthytte og samlingssted. Selve navet i orienteringen og halve friluftslivet i Sarpsborg. Onsdag kveld - mindre enn et døgn før Bernts hjertestans, var "BOM" på klubbtreff, nettopp på SOL-hytta. Gliste, smilte, sprudlet - deltok i samtalene med sin genuine humor og uoverskuelige, uovertrufne kunnskap. Som med årene ble til vidd, vyer og klokskap, nesten uten sidestykke.

Utallige talenter

Bernts talenter var utallige. Hans energi endeløs. Hans 'instant' humor poppet opp der vi minst ventet det. Bernt så satiren i det meste. Derfor falt hans øyne i meget unge år på satirebladet MAD - med galskap og karikaturer servert på løpende bånd. Tegneseriene i MAD - det korteste engelske ordet vi kjenner for en "splitter, spenna gæærn verden" - er og var crazy, helt skrudd.

Bernt falt ikke bare for dette; hen kopierte streken i MAD, med bravur. Som få vet, var Bernt også en kunstnerisk begavet tegner. Samtidig var han fra barnsben av fascinert av kunsten å tegne orienteringskart, turkart...

Bernts O. står for Olaf på dåps-attesten - men i praksis sto den selvfølgelig for Orientering. Kjelenavnet BOM laget han selv - den logiske forkortelsen for Bernt Olaf Myrvold. Men tankerekken er kort over til bom og storbomming på postene.

Bernt var god på det også. Han hadde noen skikkelige blemmer ut i geografien og mye herlig bommeli-bom på sin o-løper CV. Men efter bom-på-bom kom han nesten alltid tuslende til mål med selvironisk smil i munnevikene.

Kake med 100 flagg

Bernts liv er mer som en triologi enn en roman. Han var orienterings-apostelen, som har satt sine fotefar og knottesko på alle kontinenter utenom Antarktis. Fra Grønland til Nord-Korea til Afrikas jungel, Stillehavsøyer og fjerne steder og kolonier du ikke har hørt om. Bernt O-løper Myrvold var første mann i verden som løp orientering i 150 ulike land. Da han passerte 100 land i Egypt i 2010, ordnet han selv en original vri. Alle deltagerne fikk kake med flagg på. Et nasjons-flagg for hver av de 100 nasjoner han hadde besøkt og sprunget orientering i.

Bernts kreativitet var endeløs. Som guttunge startet han "Foreningen O-BOM" på Myrvoll. Med fantasifulle festligheter og originale o-løp. Som Henrik Wergeland-sprinten på selveste 17. Mai. Fra grusbanen på Myrvoll, fotball-løkka med egen hoppbakke noen kjevlekast unna. Brattlikollen het den selvfølgelig...

'Verdens mest besøkte husmannsplass'

Bernts farfar kom fra Kongsvinger-traktene. Han het også Bernt og var som sin sønnesønn en ukuelig optimist med grenseløst pågangsmot. Men ikke fornøyd med sitt etternavn. Vel ankommet Myrvoll tok han som en selvfølgelighet også navnet Myrvold. Og startet Myrvold Landhandel. Den gang - langt ute på bondelandet. Der husmannsplassen Myrvoll en gang lå, på vollen ved myra.

Få om noen husmannsplasser eller grender - har gjennom 142 år (minst) hatt så mange millioner 'besøkende' som Myrvoll. Jernbanestrekningen Oslo-Ski ble nemlig åpnet allerede i 1879. Der Myrvold Stasjon oppsto. Ørten millioner mennesker, alle vi som har tatt toget til Moss, Fredrikstad, Göteborg, København, Hamburg eller det meste av Europa, har alle passert Bernts barndomshjem. Få meter fra jernbanesporet.

Friluftsmennesket Per Myrvold far til Bernt - startet i oktober 1946 idrettslag. Navnet var: Myrvold IL. Og det kreves lite fantasi for å gjette første post på klubbens program: Start av orienterings-gruppen!

Hybel 'på perrongen'

Etter gymnaset studerte Bernt kjemi på Universitetet i Oslo. Togturen til Oslo S tok bare rundt 20 minutter - og så bodde han jo på stasjonen; Myrvoll stasjon. Studenthybelen var gutterommet, noen meter fra perrongen. Ikke rart han forble en lidenskapelig jernbane-entusiast livet ut.

Av alle norske, intellektuelle super-glupinger vi har hørt om - er det to som stikker seg spesielt ut: Biskop og Stortingsmann Per Lønning - og naturligvis: Bernt O. Myrvold. Få feiet så fort gjennom doktorgrads-arbeidet som dem. De sies om Lønning at han tok doktorgraden i filosofi på to år. Som en bi-syssel mens han satt på Stortinget og kjedet seg...

Jeg har aldri hørt at Bernt kjedet seg, det hadde han ikke tid til - men Dr. Scient ble han også på rekordtid. En doktorgrad i kjemi tok han fjærlett ved siden av mange andre sysler. Fordøyet og klar på et par år, dobbelt så raskt som de fleste skarpe hjerner klarer.

Kolle kreert og konstruert

I unge år var Bernt og en kamerat i Frogn løypeleggere sammen. Terrenget inn mot målet var paddeflatt, tett og fritt for høvelige post-detaljer. De gikk omkring i bush og kratt sammen og fant intet sted å plassere siste og nest siste post...

Brått stopper Bernt og sier til kompisen:

- Syns du ikke det er antydning til en grop her?

- Jo, med veldig god vilje kan jeg ane en grop, gliser han.

To spader, en trillebor og en time senere er gropen dyp og fin. Noen meter unna ligger plutselig en mini-kolle kreert og konstruert. For ett sted må jo også jorden og sanden fra gropgravingen legges. Slik forbedres både terrenget, kartet og løpet! Efter Bernt-metoden.

Bernt O. Myrvolds gigant-arbeide som løypelegger-koordinator på VM i 2019 i Spydeberg-Svindal var enormt. Han satte sin ære i å sjekke hver minste detalj. Resultatet var bare ett i en uendelig rekke tillitsverv og oppdrag idealisten Bernt tok på seg - nesten alltid vederlagsfritt. I NOF, i kretser og flere klubber. Men fremst Myrvold IL og SOL, Sarpsborg O-lag.

Fra Grønland til Paven

Vi er mange som de siste dagene med tårer i øyne, har mimret med vemod. Latt tankene vandre rundt Bernts stillfarne fremferd - og hans fotefar Kloden rundt - i 50 år. Bernt Orientering Myrvold var ikke bare samfunnsmessig vel-orientert - men hadde også orientert seg frem til over 150 land. Løp fantasifulle o-løp på Stillehavsøyer, på Grønland, i Nepal, i Vatikanet, Andorra, Belize, Jamaica, Palestina, Eswati, Egypt, Israel, Myanmar - ja, til og med uredd i skogen hos den lille "rocket man" i Nord-Korea...

- Alltid festlig med Bernt på tur - i enhver samtale hadde han noen lune gullkorn på lur! sier verdensmester Sigurd Dæhli med litterær finesse.

På forretningsreise til Japan i 1986 - nesten 20 år før googling var oppfunnet - hadde Bernt på forhånd snust opp et orienteringsløp i soloppgangens land. Det var "bare" å ta toget ut til løpet, fra sentralstasjonen i Tokyo. Problemet var at stasjonen hadde fire millioner passasjerer daglig og spor i fire plan.

- Det var søndag, nesten ingen å se, ingen snakket engelsk! Jeg virret rundt i to timer, men så brått en mann med ryggsekk og et slags o-flagg på sekken. Jeg kastet meg på samme tog som ham, beretter Bernt. Han skjønte ikke ett ord engelsk. Alt fra finsk til tysk var fånyttes. Til slutt dro jeg opp o-skoene fra ryggsekken min. Da smilte han og dro opp løpsprogrammet fra sin sekk... beretter Bernt.

Vidunderkur ut på tur

For et par år siden var Bernts knær utslitte; smertene knapt til å bære. Slik kunne det ikke være - på vei mot 200 land. Modige Myrvold opererte inn - ikke bare ett, men to nye. Et hjerte av gull, en tale av sølv og nerver av stål, hadde han fra før - nå ble det knær av titan. Opptreningen gikk over all forventning. Bernt var bedre trent enn på årevis, da han lett på foten, brått løp inn i Evigheten. Vi kjente ingen yngre 65-åring...

Tre søsken Myrvold vokste opp på Myrvoll stasjon: Bernt, Kari og Ole Kristian. Da mor Myrvold fylte 80 år, var bursta-presangen til mor fra Bernt guiding på Grønland. I Leiv Erikssons fotefar - vikingen som fant både Grønland og Amerika, fem hundre år før Columbus.

Bernts vidunderkur, var uredd ut på tur og aldri sur - med humor og vidd, fra land til land - men så bodde han også på Kurland. Som en orienteringsidrettens veltalende Per Gynt og en Askeladd som fant og fant. Bernt Myrvolds eventyrlige liv endte så altfor tidlig, med så mye ugjort - men symbol-tungt med post-adresse på post i Per Gynts vei.

Stormesterne stempler ut

Dr. Myrvold kunne mer enn kjemi og flytende krystaller i LCD-skjermer. Han var også autodidakt historiker. Hans siste, litterære avhandling om idretten under 2.Verdenskrig er fremragnde. Som jurist var han også selvlært. Alle som søkte en idrettens regel - fikk sporenstreks en klokkeren paragraf-fortolkning i retur på mail. To av Skogens Stormestere har stemplet ut på kort tid, begge fra Follo: Håvard Tveite og Bernt O. Myrvold.

Den lille mannen - med det STOORE hjertet - og den brilliante hjerne - ville så gjerne. Ergo tro han til, mer enn gjerne, viselig på idealistisk vis, med stil.

Bernts gode ofte geniale gjerninger hadde ingen ende. De strakte seg, utfoldet seg bokstavelig talt fra farfar Bernts landhandel på Myrvold stasjon - og ut til verdens ende.

Fred over Bernts minne - som vil sitte som limt i sinnet, i all uoverskuelig tid!