I en hektisk hverdag er det enkelt å utsette en brystkreftsjekk når du føler deg frisk. Likevel kan det være akkurat den timen som redder livet ditt.

Du har sikkert hørt det mange ganger. Hvor viktig det er å møte opp til mammografi, hvor viktig det er å sette helsen først. Likevel er det ikke alltid like lett når det kommer til stykket. Kanskje er du redd for at undersøkelsen skal gjøre vondt? Kanskje frykter du at de skal oppdage noe? Du vil stole på at kroppen gir beskjed dersom noe ikke stemmer.

Sannheten er at den ikke alltid gjør det.

Kreftsvulster kan ligge så skjult at det tar lang tid før du kjenner dem. De kan være så aggressive at de har spredd seg før du merker noe. For å oppdage brystkreft så tidlig som mulig, får alle kvinner i Norge i alderen 50-69 år tilbud om en røntgenundersøkelse av brystene annethvert år. Jo tidligere brystkreft oppdages, desto bedre er prognosen og jo mer skånsom kan behandlingen bli.

Beregninger viser at det offentlige mammografiprogrammet redder rundt 100 liv i året. Likevel er det fortsatt 25 prosent som ikke benytter seg av tilbudet. Sør i landet sitter Kari Faye Ulleland (70) med en invitasjon i hendene til sin aller siste mammografitime. Hun har møtt opp hver gang siden hun var 50 år. Skal hun bare blåse i det denne gangen? De har aldri oppdaget noe tidligere, hun føler seg i god form og skal på fjellet den dagen hun har time.

Kari ringer til sykehuset for å avbestille. Der blir hun møtt av en hyggelig, men streng dame: «Nei, det synes jeg ikke at du skal. Jeg finner en ny time til deg, jeg!».

Tre dager etter den nye timen får Kari sjokkbeskjeden om at hun har brystkreft: «Damen på telefonen reddet livet mitt. Jeg er henne evig takknemlig», sier hun.

Nå i oktober markerer mennesker over hele verden Rosa sløyfe-aksjonen i solidaritet med brystkreftrammede. I Norge velger vi for andre året på rad å sette søkelyset på tidlig oppdagelse, fordi vi vet at det redder liv.

Det reddet livet til Kari - og det kan redde livet ditt. 1 av 4 kvinner dropper å møte opp til mammografitimen sin. Bli kjent med brystene dine og gå til legen hvis du merker en forandring som ikke går bort etter tre uker.

Møt opp til mammografitimen - og oppfordre andre til å gjøre det samme.

Ellen Harris Utne og Christine Lager Nesje, Styreleder i Brystkreftforeningen - distriktsleder i Kreftforeningen