Erfaringer fra Motherhood i Oppegård skal spres til andre kommuner

UTBYTTE: Therese Birnbach (tv) og Mai-Britt Andersen (th) har fått verktøy og støtte til å stå ekstra støtt i mammarollen etter å ha deltatt i motherhood-grupper, som Anne Witberg (i midten) er prosjektleder for.

UTBYTTE: Therese Birnbach (tv) og Mai-Britt Andersen (th) har fått verktøy og støtte til å stå ekstra støtt i mammarollen etter å ha deltatt i motherhood-grupper, som Anne Witberg (i midten) er prosjektleder for. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Therese Birnbach og Mai-Britt Andersen kan ikke få fullrost utbyttet de har hatt av å delta i Motherhood-grupper.- Et genialt konsept som alle burde ha tilgang til, sier de.

DEL

KOLBOTN: Denne uken var det kick-off for Motherhood-nettverket. Et nettverk av omkring 60 tidligere gruppedeltagere var invitert til også å få en statusoppdatering om ungdomsmiljøet fra fagpersonene i kommunen.

Mai-Britt er mor til to jenter på 16 år og deltok i gruppe for et års tid siden. Therese har en gutt på 13 og en jente på syv, og var med i gruppen som avsluttet rett før jul.

– En fantastisk opplevelse. Erfaringen kommer både oss selv og barna våre til gode. Tenåringene får rett og slett mer kompetente foreldre, samstemmer begge to.

Å utveksle tanker og spørsmål, og å danne nettverk var hovedmotivasjonen for begge.

– Jeg er aleneforsørger og kan dermed bli en "eneveldig oppdrager". Derfor tenkte jeg det ville være nyttig å treffe andre mødre. I gruppen fikk jeg en avsjekk på mine egne tanker og holdninger. Jeg har også hatt stor nytte av å få vite mer om hva som rører seg i ungdomsmiljøet i hele kommunen, sier Mai-Britt.

– Jeg er svensk, sier Therese som en forklaring på at hun trengte større nettverk, men fortsetter:

– Et nettverk kan aldri bli for stort. Det er ikke bare jeg som oppdrar ungen min, men "hele byen". Vi trenger å kjenne hverandre og hjelpe hverandre.

Bedre kunnskap om hva som skjer i hodene på tenåringer, informasjon om ungdomsmiljøet generelt, og nye verktøy for kommunikasjon, har bedret dialogen med tenåringene hjemme, syns de.

– Jeg kan stille bedre spørsmål og har fått støtte til å stå i mammarollen. Ikke for å kontrollere ungdommen, men for å kunne hjelpe dem å håndtere det som skjer hvis det skjer, sier Mai-Britt.

Nye muligheter

Anne Witberg er prosjektleder for Motherhood og Parenthood i Oppegård kommune. I disse dager tar hun imot påmelding til nye grupper. En gruppe består av 12 mødre til tenåringer. De møtes åtte kvelder, hver av to timer, en gang i uken. Hvis mange nok melder seg, kan det også bli en formiddagsgruppe.

– Hver gang har vi en fagperson som innleder over et tema gruppen har valgt selv, før dialog og erfaringsutveksling. 

Motherhood-nettverksmøtene kom i stand i høst, etter ønske fra tidligere deltagere. Omkring 60 mer eller mindre aktive fortsetter nå som en stor gruppe.

Foredragsserien Parenthood er åpent for både mødre og fedre, samt andre med relasjon til tenåringer. Nå går invitasjonen også ut via skolene i Ski kommune. Første foredrag, av totalt tre, dette vårsemesteret er 6. februar i Kolben, da psykologspesialist Guro Øiestad snakker om temaet "Tenåringer og selvfølelse".

Sprer budskapet

Prosjektet Motherhood er støttet av KoRus Øst. De er opptatt av overføringsverdien. Witberg jobber nå med et inspirasjonshefte, og arrangerer lanseringskonferanse for landets kommuner i mai.

– Evalueringen av effekten over tid indikerer så langt at deltagelsen har påvirket både rollen som mor og relasjonen til tenåringen. Mitt ønsker er å etablere Motherhood og Parenthood som et varig, stabilt tilbud for tenåringsforeldre i Nordre Follo, sier Anne Witberg.

Artikkeltags