Skiløype står under vann på grunn av anleggsarbeid i Assurdalen

UNDER VANN: Skiløypa står under vann der den krysser Assurbekken. FOTO: TERJE MYHR

UNDER VANN: Skiløypa står under vann der den krysser Assurbekken. FOTO: TERJE MYHR

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

SKI: Entreprenøren som bygger motocrossbane i Assurdalen, har fått pålegg om raskt å sørge for at vannet ikke flommer over skiløypa. I mellomtiden blir skiløypa som går over viltllokket på E6 og frem til skibroen over Vevelstadveien ved Stallerud,stengt.

Utsetter skiløperne for fare

Søndag var Terje Myhr fra Oppegård ute på skitur. I Assurdalen var det stopp. Assurbekken flommer over og skiløypa står under vann. Det skyldes den demning som er bygget i forbindelse med arbeidet med å bygge motocrossbane i Assurdalen. Myhr påpeker at ved å gjøre en av de viktigste ferdselsårene mellom Oppegård og Ski ufremkommelige, hindrer dette friluftslivet og ferdsel på ski.

- For dem som kommer fra Oppegård, er oversvømmelsen i bunnen av en veldig bratt bakke og det er ikke merket i området. Dette kan utsette skiløpere for unødig fare ved at de i bunn av bakken kjører ut i elva, med fare for forfrysning eller drukning, skriver Myhr i en epost til ØB.

Bekken skal gå i rør

Oversvømmelsen i Assurdalen var ukjent for Ski kommune før ØB videreformidlet tipset fra Terje Myhr tirsdag formiddag. Skogbestyrer Reidar Haugen sørget umiddelbart for å sende noen ut som kunne sjekke hva som har skjedd.

- Det stemmer at det er en oversvømmelse som følge av en demning entreprenøren har laget. I forbindelse med at det skal bygges en motocrossbane i Assurdalen, har de demmet opp bekken fordi de skal jobbe i bekken. På grunn av forurensningsfaren må bekken midlertidig legges i rør forbi anleggsområdet. De har laget en bypass: hele bekken skal pumpes forbi på en strekning på flere hundre meter, opplyser skogbestyreren.

LES OGSÅ: Får endelig lov til å bygge motorcrossbane

Han tror at pumpen som er tatt i bruk, enten er for dårlig elller at det er noe feil ved den. Uansett: Vannet pumpes ikke unna i røret, slik det er meningen.

- Sånn skal det ikke være, understreker Reidar Haugen.

Stenger skiløypa

Under befaringen av Assurbekken oppdaget de at det foregår anleggsarbeid så å si i skiløypa ikke langt unna.

- Det er et midlertidig arbeid som vil pågå i en uke til 14 dager; vi vet ikke helt. Men de lager en velteplass opp mot Stallerud, sier skogbestyreren.

Disse to tingene i kombinasjon gjør at skogbestyreren, i samråd med løypebas Bjørn Ekornås i Skiforeningen Sørmarka, har bestemt å stenge skiløypa umiddelbart. Det skal settes opp plakat i lysløypa i Oppegård der løypa tar av ved Grytetjern mot Stallerud. Tilsvarende plakat skal settes opp ved skibroen ved Stallerud. Det er entreprenøren som er pålagt å sette opp plakatene som forteller at skiløypa er stengt.

- Alternativ rute blir å gå om Fløysbonn og Taraldrud, eventuelt om Åsland, selv om det blir en litt lengre tur.

Ikke akseptabelt

Entreprenøren har fått pålegg om å løse probemet med vannet så fort som overhode mulig.

- Dette kan vi ikke akseptere. Dersom de ikke får bukt med problemet, blir det en innsjø helt opp til Assurtjern, og da blir mye av skiløypa og turstier under vann. De må bruke store nok pumper til å få vekk vannet, sier Haugen bestemt.

- Et brudd på forutsetningene

Han understreker at Ski kommune tar denne saken veldig alvorlig.

- Friluftslivet skal ikke hindres på noen måte av dette anlegget. Dette er et brudd på det vi har forutsatt.

Samtidig retter han en stor takk til Terje Myhr for å varsle om oversvømmelsen.

- Det er fint at publikum sier fra. Det er vi helt avhengig av, for vi kan ikke passe på overalt.

Artikkeltags