Statens vegvesen: – La bilen stå hvis du kjører på sommerdekk

KJØR FORSIKTIG: Dette bildet er tatt i rundkjøringen på vei inn mot Ski sentrum mandag morgen.

KJØR FORSIKTIG: Dette bildet er tatt i rundkjøringen på vei inn mot Ski sentrum mandag morgen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Snøen laver ned over Follo i morgentimene mandag. Statens vegvesen advarer bilister som kjører rundt på sommerdekk.

DEL

FOLLO: Siste oppdatering klokken 9:20 fra målestasjonen på Søråsjordet i Ås viser 14,7 millimeter nedbør siden midnatt. Snødybden er tre centimeter.

Dette har ført til noe vanskelige kjøreforhold i enkelte deler av Follo, og det har vært store forsinkelser i morgentrafikken. Allerede ved Vestby la snøen seg på veiene, og på E6 var det såpass mye snø at det ble sporete. På småveiene var det flere steder veldig glatt.

– Har du allerede lagt over til sommerdekk, er det uhyre viktig at du lar bilen stå. Det er ikke tilrådelig å ferdes på veiene i Follo med annet enn vinterdekk i dag, sier seksjonsleder ved driftsavdelingen i Statens vegvesen, Trond Holtvedt til Østlandets Blad.

Ja, det måkes

En bilfører fra Skotbu fikk oppleve vinterføret med sommerdekk. Han kom så langt som til Ås, før han valgte å parkere bilen og ta bussen videre.

Det flere nå lurer på er om veiene blir måkt og strødd etter siste natts nedbør.

– Det blir brøytet og strødd, men vil ta noe lengre tid. Beredskapen er ikke på det høyeste nå som vi nærmer oss mai måned. Den er tilnærmet halvert, sier Holtvedt.

Seksjonslederen forteller at han var forberedt på nedbør og litt snø, men innrømmer at han hadde håpet på regn.

– Vi har kontrakter med brøytemannskapene. Kontraktene tilsier at ikke alle har brøytemaskinene klare på denne tiden av året. Men vi er godt i gang med brøyting og strøing. Jeg kan ikke love noe nå om hvor raskt veiene i Follo blir snøfrie, sier Holtvedt.

Det er de største veiene med mest trafikk som blir brøytet først.

- Vi ser på vår overvåking at det er i de høyeste delene av Østlandet som får mest snå. Svartskogtoppen er et av de områdene vi ser snøen legger seg mer enn andre steder i området, sier Holtvedt.

Regn og sludd

Det vil fortsette å snø gjennom mandagen, men etterhvert som temperaturen stiger vil det gå over til sludd og regn.

- Det verste har passert, men det kan snø mot kvelden igjen. Det vil komme nedbør hele mandagen, sier statsmeteorolog Rafael Eskobar Løvdahl til ØB.

Han tror ikke det fryser på til natten, men sier det er meldt klarvær og nordavind. Dersom det blir liggende snø og slaps på bakken, kan det fryse noen steder.

- Det meste forsvinner nok i løpet av tirsdagen, sier han.

Artikkeltags