ÅS/OSLO: Gunhild Nyborg fra Ås ga ut jazzplate i 2006, og alt så lyst ut. Så kom mørket i form av alvorlig sykdom. Med «Sliding Off The Edge Of The World» er hun på vei tilbake.

Vi møter artisten på Grünerløkka i Oslo. I vesken har hun albumet som har vært i støpeskjeen i over to år.

– Og det har blitt slik den har hørtes ut inne i mitt hode, hele tiden, sier hun smilende etter å ha jobbet med produsent Odd Jensen og en rekke profilerte musikere med navn som Beady Belle og Madrugada på cven.

– Tunge rytmer, mye luft og flytende gitarelementer, sier hun entusiastisk om lydbildet.

Ås-jente

Gunhild er født og oppvokst i Ås. Senere har hun også bodd i Son, men nå er hun Oslo-jente.

– Jeg har nok ikke satt så veldig store spor etter meg i Ås. Jeg sang i kor og klatret mye i trær husker jeg, smiler Gunhild som legger til at hun forlot hjembygda etter videregående. Etter hvert havnet hun i det musikalske miljøet, og genren ble jazz.

Det nye albumet er ikke jazz, selv om slektskapen er der.

– Ideen var å ta en slags uvanlig lyd inn i et kommersielt format. Det har vært hele konseptet, og musikerne på platen har virkelig forstått meg på det, sier hun.

En rekke engelske bloggere har plukket opp Gunhilds «NuBorg»-prosjekt. Britene har vært raske til å sammenligne det med mye av det de er stolte av selv, nemlig navn som Portishead, Massive Attack og Kate Bush.

Sykdom

Men så var det altså dette mørket. Gunhild har alvor og mye følelse i stemmen når hun prater om den tunge tiden. Hun holder igjen når det kommer til detaljer, men hun snakker om en tid da verden raste sammen, og alt rundt henne sto på spill.

– Sykdommen hindret meg i å leve det livet jeg trodde jeg skulle få leve på en ganske heftig måte, sier hun. Med det så kom det sorgreaksjoner og ubesvarte spørsmålsstillinger.

– Det fører til store eksistensielle spørsmål når man må legge fra seg håpet rundt de tingene man alltid har festet håp til. Så startet prosessen med å lete andre steder, sier Gunhild som fant terapi gjennom musikken.

Kulturkirken Jakob

I morgen står Gunhild på scenen med sitt nye stoff. Låtene fra albumet blir å høre i selveste Kulturkirken Jakob i Oslo, før turen går videre til London.

– Kulturkirken Jakob er et fantastisk lokale. Da skal jeg hente tilbake magien jeg har kjent underveis, forteller hun.

Så går turen utenlands.

– Det blir med engelske musikere på Islington, sier Gunhild som også har bodd i London.

Noen flere konserter er ikke planlagt.

– Vi får se hva som skjer. Det er et ganske stort konsept som krever mye ressurser å gjøre levende, sier hun.