Gå til sidens hovedinnhold

Svartskog-boeren Ole Paus debuterer på ny hjemmebane

Artikkelen er over 4 år gammel

- Jeg har ikke så mange naboer på Svartskog, men det skal bli spennende å se om de få jeg har dukker opp på konserten, sier Ole Paus.

SVARTSKOG/SOFIEMYR: En av landets fremste artister, Ole Paus, har gjort oppegårding av seg. Nå sitter han på Svartskog og skuer ut over Bunnefjorden. som en av de nærmeste naboene til Roald Amundsens hjem.

Han gleder seg til julekonserten han skal ha i Sofiemyr kirke søndag 17. desember. Samtidig lurer han på om naboene stiller på konserten for å oppleve nyinnflytteren «live».

- Bare meg og gitaren

- Svartskog er et utrolig hyggelig sted, hvor man kan dyrke stillhet og natur og stikke opp til Svartskog Kolonial for å treffe folk. Et fantastisk hyggelig sted, forresten.

- Jeg har hatt flere konserter i Kolben kulturhus, men julekonserten i Sofiemyr kirke blir konsertdebuten i min nye hjemkommune.

Ole Paus har fire-fem konserter bak seg i sitt nye julekonsept, som han har med seg i Sofiemyr kirke.

- Ikke noe stygt sagt om de store konsertene som gjester kirker og kulturhus i førjulstiden, men jeg byr på noe som er helt annerledes.

- På hvilken måte?

- Det blir bare meg, gitaren og en dyktig lydmann. Veldig nært og nedpå med en blanding av sanger og fortellinger. Publikum skal få følelsen av å være på tomannshånd.

Myk og poetisk

- Altså en seriøs julekonsert fra Ole Paus' hånd?

- Det blir både humor og alvor, hvor jeg går inn i julebudskapet på min måte.

- Det er et budskap jeg har et sterkt forhold til, en fortelling som både er stor og veldig klok. Bare tenk deg det aller mest sårbare som finnes, et lite barn, som vokser til å bli en konge stor. En mektig historie enten man tror på den eller ikke, mener Ole Paus.

Visesangeren, musikeren, forfatteren og skuespilleren Ole Paus trenger knapt nok noen presentasjon. Da han fylte 70 år i februar i år skjedde det gjennom et TV-program.

I en sofa fra Ikea

Vi rekapitulerer likevel noen av høydepunktene i hans karriere etter debuten som visekunstner i 1970 og som forfatter året etter. På 70- og 80-tallet ble han lagt merke til med sine ofte satiriske viser og samfunnsrefsende tekster i en plateserie han kalte Paus-posten. Herfra huskes «I en sofa fra Ikea».

Senere ble han både mykere og mer poetisk i stilen med sanger som «Innerst i sjelen» og som tolker av salmer. Han har vunnet Spellemannprisen (1976), har fått juryens hederspris under Spellemannprisen (1998) og er kåret til Årets Spellemann (2013). Han står også bak «den nye nasjonalhymnen» som mange liker å kalle sangen «Mitt Lille land».

Men søndag handler det om julekonserten for hans «nye naboer».

Kommentarer til denne saken