Gå til sidens hovedinnhold

Ferdinand (18) lager musikk for nytelse

Artikkelen er over 6 år gammel

Med kontroversiell folkrockmusikk ønsker Ferdinand Widmer (18) å spre et budskap om antikommersialisme.

OPPEGÅRD: I farens gamle snekkerbod har Ferdinand Widmer fra Kolbotn satt sammen sitt eget studio der han tilbringer flere timer daglig. Unggutten som til sammen har laget vel 80 låter, spiller nesten alle instrumentene selv.

– Jeg begynte å spille bass-gitar for fem år siden etter å ha blitt inspirert av min eldre bror. Etter å ha lært noen enkle riff ble jeg umiddelbart hekta, forteller den unge musikeren.

Videre utforsket han gitaren, og spiller nå også piano, munnspill og tverrfløyte.

– Jeg gikk virkelig inn for musikken for omtrent et år tilbake og begynte da å produsere min egen musikk. Etter å ha fått pengestøtte fra Frifond, etablerte jeg mitt eget studio så jeg kunne spille inn musikk.

Spiller for egen nytelse

– For meg er musikken så mye mer enn penger og fame. Den er mer en måte å sette ord på ting. Jeg får laget noe konkret ut av abstrakte følelser og tanker, og definert noe som er litt vanskelig å forstå, forteller Widmer.

Selv ønsker han ikke å gjøre musikken til en kommersiell inntektskilde.

– Det er veldig givende å bare sitte der for meg selv og gjøre noe kreativt. Det er så deilig at jeg kan holde på fra morgen til kveld, dag etter dag, fortsetter han.

For tiden holder unggutten på med et prosjekt sammen med sin bror og en kompis. Bandet deres, Revolving Marbles, jobber på sitt første album som vil være ferdig om et par måneder. I mellomtiden kan du klikke deg inn på NRK P3 Urørt og finne smakebiter der.

– Å spre musikken er jo viktig, og Revolving Marbles-prosjektet er et forsøk på å endre musikkbransjen, sier Widmer.

Han ønsker at musikkindustrien skal bli mer selvstendig og derfor lager han all musikken selv slik som tradisjonelle Indierock (musikk produsert uavhengig av kommersielle plateselskaper, journ.anm.).

– Musikken skal være ekte og usminket. I dag går all musikk gjennom for mange ledd med mennesker som bare ønsker å gjøre musikken til en pengemaskin.

En litt alternativ genre

Widmer henter inspirasjon både fra egne tanker og følelser, men også andre artister han liker. På topp finner vi blant annet svenske Mikael Ramel med låter i psykedelisk rock-stil.

– Musikken min bærer et preg av den gamle hippie- musikken og jeg eksperimenterer med instrumenter som tverrfløyte og orgel for å skape noe originalt. Mange av låtene faller nok under genren psykedelisk folkrock. Listepop er noe av det verste jeg vet om.

Han innrømmer at det kanskje ikke er den mest populære musikkgenren, men sier at det heller ikke er der fokuset ligger.

Kommentarer til denne saken