Ås-forskerne trodde ikke sine egne øyne da de fant disse malariamyggene

Malariamygg fra Pasvik.

Malariamygg fra Pasvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For første gang er det funnet malariamygg så langt nord i Norge som i Finnmark. Fra før er malariamygg bare kjent fra lokaliteter i Sør Norge, nord til og med Oppland.

DEL

ÅS:– Vi trodde ikke våre egne øyne da vi undersøkte innholdet fra myggfellen. Den inneholdt over en liter mygg, og mesteparten var malariamygg av slekten Anopheles, forteller Sondre Dahle, avdelingsingeniør i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Aldri før er malariamyggen funnet så langt nord i Norge.

Europeisk interesse

De nye funnene fra Finnmark blir lagt inn i europeiske databaser og bli brukt til å forbedre modellene av disse artenes utbredelse i Europa, noe som er viktig for å forstå risikoen for overføring av myggbårne sykdommer. Funnene i Finnmark har spesiell interesse ettersom de representerer artenes nordgrense i Europa.

Malariamygg kan spre sykdom sør i Europa og er blant artene som EU (gjennom EFSA og ECDC) prioriterer å kartlegge. Malaria har i Europa vært lokalt spredt i noen land i sør, først og fremst i Hellas som i perioden 2009-2015 hadde 82 registrerte tilfeller.

Arter i slekten fuglemygg er kjent som vektor for West Nile Virus som har hatt flere utbrudd i Europa siden 1996.

Ingen risiko for å få malaria av myggstikk i Norge

Sykdommen malaria forårsakes av fem ulike arter av parasitter som infiserer mennesker gjennom myggstikk. Malariaparasitten  var til stede i Norge i perioder frem til 1920 og har historisk blitt spredt med norske mygg, inkludert den som nå er funnet i Finnmark.

Nå finnes ikke parasitten lenger i Norge. Det er derfor ingen risiko for å få malaria gjennom stikk fra norske malariamygg.

Artikkeltags