FOLLO: I løpet av de siste årene har alle de norske sedlene kommet i ny drakt. Sist ut var 1000-lappen som ble satt i sirkulasjon torsdag 14. november. De fire første valørene ble gitt ut i løpet av 2017 og 2018.

LES OGSÅ: Stine (24) shoppet på seg flere hundre tusen kroner i gjeld: Slik tok hun grep for å komme ut av uføret

Havet

Som de fire andre sedlene har også 1000-lappen fått motiv fra havet. Sedlene er basert på motivforslag fra Metric Design, Terje Tønnesen og Snøhetta, og de ferdige sedlene er utformet av kunstneren Sverre Morken og Norges Banks seddeldesignere Arild Yttri og Morten Johansen.

Selv om 1000-lappen brukes mindre enn før, blant annet fordi den i liten grad mates inn i minibanker, er den viktig for den samlede effektiviteten i betalingssystemet.

– Betalinger skal kunne gjennomføres uten at en må bruke unødig mange sedler, eller få veldig mange sedler som veksel. Vår vurdering er at fem valører med 50 som laveste og 1000 som høyeste er den mest hensiktsmessige, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nå er det slutt for disse sedlene

Hovedmotivet på den nye seddelen er en bølge på åpent hav, og den har en lundefugl øverst i høyre hjørne.

På baksiden kan man skimte åpent hav i horisonten, vinden blåser liten storm, og de rektangulære formene er lenger enn på 500-lappen.

Som med de andre sedlene kan man bruke både den nye og gamle seddelen i et år etter at de nye sedlene ble satt i sirkulasjon. Deretter blir de gamle sedlene ugyldige, og man vil bare kunne bruke de nye. Norges Bank er imidlertid pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst ti år etter dette.