Nå er det generelt bålforbud – og knusktørt: – Ikke tiden for å tenne på noe som helst

Artikkelen er over 1 år gammel

Natt til mandag trådte det generelle bålforbudet i kraft. I helga ble et hus i Mysen totalskadet i brann etter bråtebrenning. Se video fra skogbrannen i Ås i forrige uke nederst i saken.

DEL

FOLLO: Fra og med mandag 15. april er det generelt bålforbud i Norge. Det betyr at det nå er forbud mot bålbrenning i skog og mark.

Allerede før helga advarte Follo brannvesen mot å tenne bål, fordi det er knusktørt i bakken.

– Det er en del vegetasjon som ligger igjen fra i fjor, blader og kvister, og mange steder er det kjempetørt. Det kan veldig lett ta fyr. Da blir det som ild i tørt gress, advarte branninspektør Daniel Solli.

Marit Lise Jamt Roaas forteller at hun og mannen fant et forlatt bål hvor det fortsatt brant godt ved Vientjern i helgen. Hun delte et bilde av bålrestene på facebooksiden "Hva skjer i Ski", og påpekte at det ikke var så smart å gå fra et bål som fotsatt brenner nå som det er så tørt.

– Mannen min brukte to poser med vann for å slukke bålet, forteller hun til ØB.

Ifølge Jamt Roaas så det imidlertid ikke ut til at ilden hadde spredd seg ned i jorda.

Hun sier videre at det er mange bålplasser ved badeplassen og mange som tenner bål der.

– Men nå er det jo bålforbud, påpeker hun.

Den siste tiden har det vært flere hendelser hvor det har brent i vegetasjon både i inn- og utmark i Follo. Mandag ettermiddag rykket brannvesenet ut til gressbrann på Nesodden. Ifølge Amta startet brannen i forbindelse med gravearbeider. I forrige uke brant det i et skogsområde i Ås.

– Så selv om forbudet fra mandag av gjelder skog og utmark, er det viktig å understreke at aktsomhetskravet fortsatt gjelder i innmark. Bråtebrenning, brenning av hageavfall og lignende kan også komme ut av kontroll, sa Solli til ØB før helgen.

LES OGSÅ: Follo brannvesen advarer: – Ikke brenn bål; det er knusktørt i bakken

UMULIG Å REDDE: Huset i Mysen var allerede overtent da brannvesenet kom fram lørdag.

UMULIG Å REDDE: Huset i Mysen var allerede overtent da brannvesenet kom fram lørdag. Foto:

Hus brant ned

Dette ble tydelig i helgen, da et hus i sentrum av Mysen ble totalskadet med bakgrunn i en bråtebrann. En nabo er anmeldt for uaktsom bråtebrenning. Ifølge Smaalenenes Avis brukte brannvesenet mye ressurser for å slukke både denne brannen og en brann på 200 kvadratmeter i Spydeberg som også startet som en bråtebrann.

– Dette er ikke tiden for å tenne på noe som helst, uansett grunn. Derfor har vi en klar oppfordring til publikum. Dropp bråtebrenningen. Nå er det så ekstremt tørt at folk bør finne på noe annet å gjøre i det fine påskeværet. Bare drit i det og nyt solen istedenfor, sier varabrannsjef i Indre Østfold Brann og redning, Geert Edmund Olsen til avisen.

Han mener folk bare må lære seg at brannfaren er ekstrem så lenge det er brunt som nå.

– Vi ser hvor raskt det kommer ut av kontroll. Da brannvesenet kom fram til huset i Mysen lørdag var allerede huset overtent. Det kunne ikke reddes og vi måtte prioritere å sørge for at brannen ikke spredde seg til husene rundt.

Det generelle bålforbudet gjelder frem til 15. september.

LES OGSÅ: Er gassgrillen din klar for grillsesongen?

Generelt bålforbud

Mellom 15. april og 15. september er det nasjonalt forbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark.

I denne perioden må man søke kommunen om tillatelse dersom man ønsker å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og utmark.

Forbudet inkluderer engangsgriller, grillkull, gassfyring eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes på grunn av varmespredning.

Forbudet gjelder også på privat eiendom og ved sjøen dersom området faller inn under definisjonen "i eller i nærheten av skog og annen utmark".

Les mer om forbud og unntak på Follo Brannvesen sin hjemmeside

Kilde: Follo Brannvesen

SKOGBRANN: Rundt fem mål med skog tok fyr under en skogbrann i Herumveien i Ås tirsdag. FILM: Follo brannvesen

Artikkeltags