Det er høytid for nabokrangler, og freden i nabolaget kan brått bli brutt av selv den minste ting.

Våren og sommeren er tiden av året hvor nabolagsfreden kanskje er mest under press.

Gjengangere som får blodet til å bruse i møtet med naboen er trær og busker som skygger, bråk og særlig støy fra trampoliner. I det hele tatt alt som har med lyd, lukt, byggesaker og parkering å gjøre er potensielle kimer til konflikt, ifølge en pressemelding fra Huseierne.

Også her i Follo har vi fra tid til annen nabokrangler som tar litt av, som for eksempel denne saken fra juli 2022:

Carsten Pihl forteller at bevegelige helligdager som Kristi himmelfartsdag (torsdag 18. mai) og andre pinsedag (mandag 29. mai) byr på noen egne utfordringer.

– Vi ser at en del sliter med å forstå loven om helligdagsfred. Slike dager skal det etter loven være helt stille.

Påske- pinse- og julaften gjelder helligdagsfredagen først etter klokken 16.

Vi har også røde fridager som ikke er religiøse helligdager, som for eksempel 17. mai. Selv om nasjonaldagen er likestilt med helligdager som søndager, er den unntatt helligdagsfred.

– Hvis du vil fortsette å være godt likt i nabolaget, er kanskje ikke nasjonaldagen den riktige tiden å ta frem motorsagen på, sier Carsten Pihl i Huseierne.

Dette bør du gjøre

Et av de viktigste rådene, er ifølge Pihl å faktisk gjøre noe så godt og gammeldags som å snakke med hverandre.

– Snakk med naboen og ikke om naboen. Gjør naboen din noe som irriterer deg må hun få vite om det. Men husk å henvende deg i en hyggelig tone og legg vekt på hvordan du opplever problemet, uten at du anklager naboen, råder Carsten Pihl.

Han anbefaler sterkt en løsningsorientert fremgangsmåte:

– Hvis jeg sier: «Jeg opplever mye støy når plenklipperen brukes akkurat når vi legger barna, kan vi ikke snakke om hvordan vi kan løse det?», er dette en langt bedre inngang enn: «Du må slutte med plenklippingen akkurat i sjutiden når vi legger barna!».

Ender ofte opp i rettsalen

Dessverre blir også rettssystemet belastet av nabofeider. Dette kan få større konsekvenser enn bare de for lommeboka, ifølge eksperten.

– Sett at du vinner en rettssak, og får gjennom ditt ønske om å sage ned et tre eller to – har du sett for deg hvordan forholdet til naboen vil bli etterpå? Dere skal jo fortsette å bo ved siden av hverandre, og må forholde dere til hverandre også etter at retten utpeker en «vinner» og en «taper», sier Pihl.

Å snakke sammen, kan dermed løse opp i noe som virkelig kan skape. En annen vei å gå kan være å dra saken for Konliktrådet før man eventuelt kontakter en advokat og drar naboen for retten.