FOLLO: Den nye seddelserien settes i sirkulasjon i tre omganger. I mai 2017 kom de nye 100- og 200-lappene, mens de gamle utgikk et år senere. 18. oktober i fjor ble de nye 50- og 500-kronesedlene lansert. Og nå, ett år senere, nærmere bestemt den 19. oktober, utgår de gamle sedlene med samme valør. Det innebærer at den gamle utgaven kan brukes på vanlig måte ut den 18. oktober. Etter det vil ikke lenger banker, butikker og utsalgssteder være forpliktet til å akseptere dem.

Det betyr imidlertid ikke at sedlene mister sin verdi. Norges Bank er pliktig til å veksle inn utgåtte sedler og mynter i minst ti år.

Ifølge Norges Bank kommer den nye 1000-kroneseddelen etter planen i løpet av fjerde kvartal i år, og den gamle vil utgå et år etter.

Her kan du lese mer om hva du kan gjøre med gamle sedler

Hovedgrunnen til at Norges Bank introduserer den nye seddelserien er økt sikkerhet. I likhet med 100- og 200-kroneseddelen, har den nye 50- og 500-kroneseddelen flere avanserte sikkerhetselementer. I tillegg til vannmerke og sikkerhetstråd, som er velkjent fra tidligere utgaver, har den nye seddelserien en ring som virker som den flyter når du beveger på seddelen. Alle valører utenom 50-kroneseddelen har dessuten en ankerkjetting som ser ut som den løper ut og inn når du vipper på seddelen, skrev Norges Bank i forbindelse med lanseringen i fjor.