ØSTFOLDBANEN: Denne helgen har det vært arbeider på Østfoldbanen, og det er buss for tog langs alle jernbanestrekninger i Follo.

Klokken 13.00 søndag 12. juni avsluttes arbeidene for denne gangen, etter at man blant annet har jobbet med vedlikeholdsarbeider og bygging på Follobanen.

Det betyr at alt skal gå som vanlig fra klokken 13.00 og utover, men allerede tirsdag venter nye utfordringer i togtrafikken, for da er det klart for en politisk markering, som stanser alle tog på Østlandet i to timer. Dette skjer fra klokken 11.00 til klokken 13.00 tirsdag førstkommende. Skal du ut og reise med tog på tirsdag, bør du legge reisen utenom tidsrommet mellom klokken 11 og 13.

Klokka 11 skal alle tog kjøre til nærmeste stasjon og bli stående der i to timer, melder FriFagbevegelse. Det settes ikke opp buss for tog under streiken.

Streiken skyldes at Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Norsk Lokomotivmannsforbund mener regjeringen bryter Hurdalsplattformen og fortsetter konkurranseutsetting av jernbanen.

Det til tross for at regjeringen har varslet direktetildeling til Vy og Flytoget.

Vy: Dette er dine rettigheter

Vy opplyser i en pressemelding at det er en lovlig streik, og at alternativ transport ville ha vært streikebryteri. Samtidig skriver togselskapet at reisende ikke vil få refundert utgifter til annen transport.

– Velger du å ikke reise fordi toget ditt er påvirket av streik, kan du avbestille billetten innen avgang og få pengene tilbake. Dette gjelder også lavprisbilletter hvis billetten ble kjøpt før midnatt natt til 4. juni, skriver Vy.

Vy skriver også at de vil gjøre sitt beste for å få alle tog tilbake i trafikk så fort som mulig.

Alle lokal- og intercitytog fra Vy på Østlandet, Flytoget og Gjøvikbanen blir stående i to timer. I tillegg blir Go-Ahed, SJ og VY på strekningene Kongsberg-Oslo, Lillehammer-Oslo og Hønefoss-Oslo stanset.

Mer arbeid i sommer

Helgen og tirsdagens markering er bare en forsmak på hva du har i vente, selv om de fleste Østfoldbane-pendlere nok er vant til dette nå. Det blir nemlig også i sommer mye arbeid på toglinjene i østlandsområdet, og her får du en oversikt over stengningen i sommer:

  • Det er arbeider på Oslo S følgende helger: 25. – 26. juni, 16. – 17. juli, 23. – 24. juli og 30. – 31. juli. Den siste helgen i juli er Oslo S helt stengt i 10 timer og togene snur på Skøyen, Grefsen, Bryn og Lillestrøm.
  • De andre helgene vil arbeidene kun medføre sporendringer på Oslo S.Oslo S – Rygge og Oslo S – Mysen/Rakkestad er stengt fra 25. juni til og med 7. august.
  • Sandvika-Asker (kun lokaltog L1) er stengt fra 2. juli til og med 31. juli.Asker – Spikkestad/Gulskogen/Sande er stengt i perioden 2. juli til og med 31. juli.
  • Oslo S – Gjøvik er stengt fra 17. juni til og med 19. juni. Oslo S – Roa er stengt 20. juni til og med 22. juni.
  • Gardermoen – Lillehammer er stengt fra 9. august til og med 4. september.
  • Rørosbanen fra Hamar til Støren går som normalt i perioden, bortsett fra helgen 3.–4. september hvor det er stengt Hamar – Løten.

De første dagene etter at arbeidene er avsluttet vil togene kjøre med redusert hastighet. Det kan i tillegg komme innstillinger.

Merk at arbeid på Østfoldbanen varer i seks uker, mens det er fire uker vestover mot Asker, Drammen, Spikkestad og Sande. Det går også tog mellom Oslo S og Asker i sommer, med unntak av linjene L1 og L14. Det er også viktig å være klar over at alle togstrekninger og togoperatører som kjører til og fra Oslo S blir påvirket når Oslo S stenger i 10 timer fra lørdag 30. juli kl. 21.15 til søndag 31. juli kl. 07.15, melder Vy i en pressemelding.

Omfattende arbeid og stengte strekninger betyr andre reisemønstre og nye reisemåter, derfor er det viktig å sjekke detaljene i Vys reiseplanlegger på forhånd.

Sommerens arbeid må til for å kunne åpne Follobanen i desember, ifølge Bane Nor.

– Vi bygger og moderniserer jernbanen. Samtidig gjøres det viktig arbeid på veiene og T-banen. Til sammen gir dette folk et bedre transporttilbud på Østlandet, sier Victor Hansen, direktør for kunde- og trafikkinformasjon i Bane Nor i en pressemelding, og legger ikke skjul på at arbeidene og ikke minst ferdigstillelsen av disse, er noe han gleder seg til.

– Vi gleder oss til å kunne reise raskt, komfortabelt og klimavennlig med den nye banen. I sommer skal Follobanen kobles til sporene på Oslo S, og denne jobben kan vi ikke gjøre mens togene går, sier Hansen.

De fleste pendlerne er nok enige. Skal du reise på Østlandet fremover, bør du altså planlegge turen og sette av litt ekstra tid. Vi ønsker lykke til!